naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Camu camubær – Naturlig Vitamin C

Camu camubær – Naturlig Vitamin C

06. juni 2013

[]

I dette innlegget diskuterer vi camu camubærs særdeles høye innhold av vitamin C og om kroppens behov for dette viktige vitaminet.

Vitamin C er en antioksidant som mennesker trenger tilført fra kostholdet, da vi ikke klarer å produsere dette selv.

Essensielt for kroppen. Vitamin C er viktig i oppbygging og vedlikehold av kroppens støttevev. Støttevevet binder sammen, støtter og beskytter kroppens organer. Vitaminet er også nødvendig for å kunne regulere kroppens opptak av jern. Vitamin C er en antioksidant, som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff, for eksempel UV-stråler fra solen.

Kan redusere sjansen for å bli forkjølet. Det er påvist at mennesker med høyt aktivitetsnivå kan halvere risikoen for å bli forkjølet samtidig som de blir raskere frisk dersom de har et høyt inntak av vitamin C. Den samme effekten er ikke påvist hos mennesker med et meget lavt aktivitetsnivå. Behovet for vitamin C øker ved fysisk stress. C vitaminer er også viktige for regulering av kroppens fettforbrenning, og essensielle for å skape de 20 aminosyrene som kroppen bruker for å danne protein. Røykere har dobbelt så stort behov for vitamin C grunnet begrenset opptak av vitaminet i kroppen.

Men hva er egentlig vitamin C? Vitamin C refererer til en rekke såkalte vitamerer. Dette er stoffer som har vitamin aktivitet hos mennesker og dyr. For vitamin C inkluderer dette askorbinsyre og andre stoffer som har lignende molekylstruktur (for eksempel alle saltene av askorbinsyre).

Nesten alle kosttilskudd som selges som "vitamin C" er syntetiske deler av vitamin C som finnes naturlige i matvarer. Naturlig vitamin C er altså en omfattende samling av mange naturlige forbindelser som bioflavonoider og unike kjemiske substanser som hjelper kroppen å absorbere og utnytte vitaminet effektivt (såkalte co-enzymer).

Ofte produsert syntetisk i laboratorie. Askorbinsyre er hovedkomponenten oftest omtalt som "vitamin C", og er som regel produsert i et laboratorie når man tar vitamin C som et kosttilskudd. Som nevnt er askorbinsyre bare ett av mange komponenter som har vitamin C aktivitet på mennesker og dyr. Det betyr at det er en komponent i samlebetegnelsen vitamin C som finnes i frukt, bær og planter. Mange mener at vitamin C isolert som askorbinsyre ikke alene gir alle de helsemessige fordelene som vitamin C fra naturlig mat gjør. Menneskekroppen klarer også å nyttiggjøre seg av det naturlige vitaminet bedre enn det syntetiske, da andre kjemiske substanser i det naturlige vitaminet støtter opptaket i kroppen.

Det finnes forskning som har vist at inntak av syntetisk vitamin C kan være skadelig, for eksempel ble det påvist at faren for hjertelidelser ved inntak av syntetisk vitamin C blant diabetikere økte. Hvorfor dette vitaminet kan forhøye risikoen er ukjent, men det skjer ikke når vitaminet inntas som en naturlig bestanddel av frukt og grønnsaker.  (Kilde: HER)

Hvorfor camu camubær? Vi mener det beste er å bruke en naturlig kilde til vitamin C, og da er det få kilder som slår camu camubær.  Dette er kanskje den planten på jorda med høyest naturlig konsentrasjon av vitamin C. Hele 2-3 % av det ferske bæret er ren vitamin C. Dette er mer enn 30 ganger høyere konsentasjon enn appelsiner. Vi selger pulver som er fremstilt av skånsomt tørkede camu camubær, og dette pulveret har en konsentrasjon av vitamin C på hele 13%.