naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Gode smaker i hjemmelaget is

Gode smaker i hjemmelaget is

28. mars 2013

Våren kommer snart, og da er det mange som lar seg friste til å lage hjemmelaget is. Mange er skeptisk til kunstig smak og fargestoffer i isen de kjøper i butikken, og da er det fint å ha alternativer.

En smak som er lite vanlig i norge, men veldig utbredt mange steder ellers i verden er den tropiske frukten Lucuma. Faktisk så er dette den mest populære iskremsmaken i mange latin-amerikanske land. Tørket pulver av denne frukten gir en smak på iskremen som kan minne om en svak blanding av vanilje og karamell.  

Dersom man ønsker den klassiske vaniljesmaken så er et godt alternativ til f.eks vaniljesukker, å bruke vaniljepulver basert på vaniljebønner.

Den aller mest populære iskremsmaken er kanskje sjokolade. Da er pulver av rå kakao et godt alternativ. Rå kakao er ikke søtt i seg selv, og når man ønsker denne smaken i den hjemmelagede isen så kan det være lurt å bruke noe mer søtningsmiddel enn når man lager is med f.eks smak av lucuma.

Utover smakstilsetningen så er kjerneingredienser i hjemmelaget iskrem: Kremfløte, sukker (eller annet søtningsmiddel) og eggeplommer.

Her er en enkel og ukomplisert oppskrift på hjemmelaget is:

Ingredienser:

4 stk eggeplommer 
100 g sukker 
2 ts vaniljepulver eller rå kakaopulver, eller 3ss lucumapulver. 
3 dl kremfløte 

Fremgangsmåte:

1. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
2. Tilsett smaksstoffet i kremfløten. Pisk kremfløten stiv og bland med eggedosis.
3. Fyll iskremblandingen i passende beholdere som f.eks dessertskåler og sett i fryseren til den har stivnet. Alternativt hell i en iskremmaskin dersom man har det tilgjengelig.

Hvis man ønsker en litt "crunchy" konsistens så kan man blande inn litt kakao nibs eller grovknuste cashewnøtter.

Dersom man ønsker å virkelig imponere kan man servere iskremen med hjemmelaget sjokoladesaus. Sausen følger samme fremgangsmåte som når man lager hjemmelaget sjokolade, fram til den settes til kjøling. Sjokoladesausen stivner raskt så den kan man lage rett før den hjemmelagede iskremen skal serveres.

Som pynt kan man f.eks bruke bær eller revet sjokolade.