naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Gojibær - inspirasjon til bruk

Gojibær - inspirasjon til bruk

07. november 2013

Gojibær (også kalt wolfberries) er små røde bær som hovedsaklig vokser i Kina, Tibet og Mongolia. Bærene regnes som helsebringende i tradisjonell kinesisk medisin. De siste årene har gojibær også blitt vanligere i Norge, og det er lett å få kjøpt tørkede gojibær online eller i helsekostbutikker.

Tørkede gojibær er supre å spise alene som snacks, men det finnes også mange andre kreative måter å integrere bærene i kostholdet. Her er noen eksempler: 

Te med gojibær: Legg en håndfull gojibær i et glass med kaldt eller varmt vann (eller urtete), og la det trekke noen minutter. Bærene svulmer da opp og blir saftige, mens vannet får en svak smak av gojibær. Teen kan så drikkes, og de saftige bærene kan spises eller blandes i en smoothie. 

Gojibær er fine å bruke i muffins, scones og kjeks. Gojibær har en glykemisk indeks på bare 29, mens f.eks rosiner har en glykemisk indeks på 64. Derfor er gojibær en fin erstatning for rosiner i blant annet frokostblandinger for de som ønsker å holde blodsukkeret stabilt. 

Lag en energibar med gojibær og andre tørkede bær og nøtter, eller putt de i turmiksen din sammen med for eksempel nøtter og sjokolade. 

Det er enkelt å lage sin egen gojibær juice. Slik gjør du det: Legg en halv desiliter gojibær i bløt i fire desiliter vann i minimum fire timer (gjerne over natten). Kjør så i en blender/kjøkkenmaskin til alle bærene er finknuste. Dersom juicen ikke er søt nok for deg kan det være lurt å tilsette litt honning eller rå agave sirup. Et annet alternativ er å legge gojibærene i bløt sammen med tørkede dadler eller rosiner. Slik blir juicen mørkere og søtere. 

I Kina er det vanlig å lage suppe med gojibær. Denne kyllingsuppen med gojibær synes vi er god:

(2 personer) 

Ingredienser: 

2 store kyllinglår 
1 stor løk, skrelt og skivet 
4 fedd knuste hvitløk 
5 gram strimlet ingefær 
8 shiitake sopp (kun hattene) 
5 ss tørket goji bær, legges 20 minutter i vann først 
1 fersk mellomstor chili, frøene fjernes og chilien deles i fine små biter 

Fremgangsmåte: 

1. Legg kyllinglårene i en kjele med vann. Tilsett løk, hvitløk, sopp, ingefær sammen med kyllingen i gryta. 
Kok opp, og skru så ned til svak varme og la det småkoke i 1,5 timer, eller til kyllingkjøttet er mørt og faller av lårbenene.  
2. Tilsett gojibærene fem minutter før servering 
3. Pynt med strimlet ingefær og chilibiter.