naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Hamp

Hamp

17. august 2020

Hamp er en plante i hampfamilien. Planten er en ettårig art som blir opptil 2-3 m høy. Hamp stammer opprinnelig fra Asia, der den har blitt dyrket som tekstilplante siden oldtiden. Hamp var lenge en veldig viktig plante grunnet dens allsidighet og at den kunne dyrkes i nesten hvilket som helst klima og jordsmonn. Planten ble brukt til tau, tekstiler, plastikk, lampeolje, maling, olje, mat og narkotika. Den sterke blanke fiberen laget av hamp tåler mugg, varme, insekter og blir ikke skadet av lys. Man regner faktisk med at det aller første vevde plagget var laget av hamp. Grunnen til at hamp er så omstridt er at den kommer fra samme familie som cannabis som inneholder nok THC til å fremkalle narkotiske midler. Hamp som ofte også blir kalt den industrielle versjonen av planten i familien inneholder derimot veldig lite THC og ikke nok til å bli regnet som en narkotisk plante. Grunnet slektskapet og dens utseendemessige likhet med dens potente fetter har hamp lenge blitt uglesett og i 1950 fikk flere land forbud mot dyrkning og produksjon av hampprodukter. I nyere tid har man igjen fått opp øynene for plantens mange gunstige egenskaper og mer kunnskap om dens ernæringsmessige fordeler. Planten er hardfør, krever ikke mye vann og er meget resistent mot skadedyr noe som gjør den til en plante som er gunstig for økologisk dyrking. I tillegg har hamp et veldig høyt innhold av fiber, faktisk mer enn noen annen plante som brukes for fiberproduksjon i dag. I noen tilfeller kan også fiber laget av hamp være en mer naturvennlig løsning en plastikk. I dag er planten lov å dyrke i EU, men fremdeles forbudt i Norge selv om produkter av hamp er lovlig å selge så lenge de ikke inneholder noe THC.  Ernæringsmessig regnes hamp som en av de mest næringsrike og komplette matvarekildene i verden. Hampfrøene har ett høyt innhold av omega 3 og omega 6. I tillegg inneholder de alle de 20 aminosyrene inkludert de essensielle og regnes derfor som en komplett proteinkilde. På grunn av sin ernæringsmessige profil selges hamp som flere forskjellige produkter, blant annet som frø, olje og pulver. Glutenfri og populær blant veganere grunnet dens komplette aminosyreprofil og at den er lettere fordøyelig enn soyabønner. Ingen av våre hampprodukter inneholder THC.

Hampfrø (uten skall): Rike på omegafettsyrer, aminosyrer og mineraler. Proteininnholdet i hampfrø kommer i formen globulin edestin som gjør at den kan brukes av kroppen i rå tilstand og ikke trengs å kokes eller spires slik som blant annet soyabønner. Er også lettere fordøyelig enn soyabønner. Om lag 30 % av innholdet i hampfrø er olje som består av 80% essensielle fettsyrer. Anbefalt mengde er noen spiseskjeer om dagen. Kan spises som de er og brukes for eksempel i frokostblanding, smoothies og baking. Smaken minner litt om pinjekjerner så bruk den også gjerne som ingrediens i salater.

Hampfrøolje: Oljen inneholder 80% essensielle fettsyrer og er rik på omega 3 og omega 6. Derfor regnes den som ett godt supplement for inntak av omega 3 og brukes ofte av de som ikke ønsker inntak av fiskeolje. Passer fint som dressing i salater. Ikke egnet til steking. En spiseskje om dagen dekker behovet av essensielle fettsyrer.

Hampprotein: Rå protein som er utvunnet fra hampfrø. Rikt på vitaminer, enzymer, mineraler og det optimale forholdet mellom omega 3 og omega 6. Inneholder også fiber. Har ett proteininnhold på ca. 48%. Inneholder alle de 20 aminosyrene inkludert de essensielle som kroppen trenger i tilstrekkelige mengder og forhold for å dekke kroppens behov. Regnes derfor som en komplett proteinkilde. Anses også som en utmerket vegetabilsk proteinkilde som kommer godt ut i sammenlikning med kjøtt og soya. Blandes i drikke eller mat med mye væske som for eksempel frokostblanding, grøt og smoothies. Kan også brukes som erstatning for deler av hvetemelet i pannekaker, brød, kaker og rundstykker.

Våre hampprodukter finner du HER