naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Hjemmebakt brød med havregrøt

Hjemmebakt brød med havregrøt

19. desember 2013

Hjemmebakt brød med havregrøt

Moren min bakte alltid brød. Vi var syv søsken, så det var noen munner å mette. Hun sa alltid ”Det er veldig lett”. Jeg husker godt at dette alene fikk meg til å miste motet. Verre ble det da jeg ba om en oppskrift. ”Oppskrift bruker jeg ikke, men det er veldig lett”. Hvis noe blir beskrevet som veldig lett, mens nøyaktige instruksjoner uteblir, blir det for meg mer et mysterium enn noe som er veldig enkelt. Jeg trengte dessuten ikke bake brød, det gjorde jo hun. Da jeg flyttet til California i 2005 skjønte jeg fort at det måtte jeg lære meg. Det fantes rett og slett ikke noe sunt og godt brød å få kjøpt i butikkene der. Det man må lære seg, det lærer man seg. Mamma foreslo et utgangspunkt som jeg siden har videreutviklet. Det handler om forhold og grunnprinsipper snarere enn en presis oppskrift. Her kommer den.

Til tre brød trenger du: 

Ingredienser:

  • 12 dl væske
  • 3 ts havsalt
  • 6 ss olivenolje
  • 1 pakke tørrgjær (evt fersk)
  • 2 dl valgfrie frø (en blanding av for eksempel hamp, gresskarkjerner, solsikkefrø, eller chiafrø)

Mel til en passe deig. 50 % grovt mel og 50 % siktet/fint sammalt hvete blir en fin deig.
200 grader i ca 1 time.
Jeg bruker ofte havregrøt i brødet, men aldri havregryn, da smuler brødet seg veldig. 4 dl havre, 8 dl vann, kokes opp, spis f.eks. litt til frokost, bland resten i deigen.
Ha havregrøt og vann så det totale vanninnholdet blir ca 12 dl i en stor bolle (det blir automatisk ganske passelig temperatur når man blander kaldt vann i grøten). Bland det tørre for seg selv. Lag en grøtete røre. Tilsett gradvis mer mel. Elt deigen til den blir sømløs. La den heve til dobbel størrelse. (30 min el mer). Elt deigen igjen, til den ”hefter seg i seg selv”. Den eneste måten å finne ut av det på er å prøve det. Som mamma sa ”det er veldig lett”, Men alt man kan er jo veldig lett, så jeg sier kanskje heller Du skjønner det når du ser det. Smør tre brødformer. Del deigen i tre like store emner og elt disse hver for seg. Ha dem i formene. Etterhev i ca 30 min med plast eller et håndkle over. Stek i forvarmet ovn i ca 50 min, etterstek på siden uten form i 5 min. La hvile på rist etter steking. For å bevare skorpene sprø er det aller best å oppbevare i papir det første døgnet, eller svøpt i et kjøkkenhåndkle.

Lykke til!

Det er kanskje ikke veldig lett, men det er ikke veldig vanskelig heller, og nybakte brød er alltid verdt arbeidet. (Pleier å skjære opp og fryse ned, så har jeg alltid nybakt brød til en takknemlig gjeng).

Tid: ca 2 timer