naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Hva er supermat?

Hva er supermat?

30. januar 2013

[]

Supermat er mat som er rik på fytokjemikalier. Dette er spesielle kjemikalier som finnes i planter og som er kjent for å ha sykdomsbekjempende egenskaper. De aller fleste fytokjemikalier er antioksidanter. Fytokjemikalier kan redusere risikoen for visse former for kreft, redusere betennelser, styrke immunforsvaret, eller på annen måte bidra til en person blir sunnere. Mange fytokjemikalier med forskjellige kjemiske egenskaper er sannsynligvis nødvendig for at alle kroppens celler og væsker skal beskyttes slik at ikke skader på cellene fører til sykdom.

I tillegg til fytokjemikalier, så har supermat ekstremt høye verdier av viktige næringsstoffer. Mange av produktene i supermatgruppen har også veldig bredspektret næringsprofil. Den er ikke oppvarmet (oppvarming gjør at en del næringsstoffer går tapt). Supermat er som regel dyrket økologisk eller er viltvoksende. 

Det er enklest å vise hva supermat er ved å trekke fram noen eksempler:

Bipollen - Har en så komplett næringsprofil at det er mulig å leve av bare bipollen og vann (om man skulle føle for det..)

Rå kakao – Har en antioksidantkonsentrasjon på opptil 10 %. Inneholder over 300 plantestoffer.

Hvetegress - 70 % av innholdet i hvetegresspulver er klorofyll. Hvetegresset inneholder også 20 aminosyrer, flere hundre forskjellige enzymer, så mange som 90 av 102 mulige mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer.

Vi ser på supermat som et fint supplement til et vanlig kosthold. Inntak av et assortert utvalg supermat sikrer oss mot eventuelle mangler vi måtte ha i kostholdet.