naturalis.no0
Blogg > Mel av nøtter - høyt innhold protein og fiber

Mel av nøtter - høyt innhold protein og fiber

02. juli 2020

Siktet hvetemel er det melet som oftest blir brukt i Norge.  Glutenproteinet gjør at deig hever lett og gir lette og luftige bakverk. Hvetemelet inneholder ganske mange raske karbohydrater noe vi har blitt mer klar over med tiden og det er blitt mer søkelys på andre sunnere type mel og fullkornsprodukter. Andre typer mel som havre, bygg og rug brukes oftere, men har ikke de samme heveegenskapene som hvete. Mindre kjent er kanskje andre meltyper som Kokosnøttmel, Valnøttmel, Hasselnøttmel og Peanøttmel. Disse har ikke heveegenskaper for seg selv, men kan brukes til å erstatte deler av hvetemelet i en oppskrift for å tilsette fiber, mineraler, vitaminer og protein. Kokosmel for eksempel kan brukes i søtere bakst som del erstatning for hvetemel. Erstatt deler av melet i en oppskrift med mel laget av nøtter for å gi baksten en fin nøtteaktig smak. Bruk Peanøttmel som panering i stedet for hvetemel. Ikke bare er det sunnere, men gir kjøtt og fisk en nøtteaktig smak. Lag dine egne hjemmelagede knekkebrød eller kanskje en deilig porsjon glutenfrie brownies. Husk at disse meltypene er glutenfrie og har ikke heveegenskaper alene.

Kokosnøttmel

Økologisk fettredusert mel fra kokosnøttkjøtt. Kokosnøttkjøttet males og tørkes på lav temperatur, noe som fjerner deler av fettet. God kilde for tilskudd av mer protein og inneholder 40% fiber.  Denne meltypen blir mye brukt i «proteinbakst» og man kan erstatte opptil 25% av hvetemelet i tradisjonelle bakeoppskrifter med kokosmel for å redusere inntaket av kalorier og karbohydrater og samtidig få ett godt fiberinnskudd. Melet har en naturlig søtlig smak som gjør at man kan kutte litt ned på søtningen i baksten. Er også velegnet som naturlig fortyknings og bindemiddel i sauser. En god glutenfri erstatning i bla sauser i stedet for mel med gluten. Kan også brukes som erstatter for andre glutenfrie oppskrifter, men det anbefales å bruke kokosmel i kombinasjon med andre meltyper for best mulig resultat. Vær obs på at kokosmel er spesielt fiberrikt og suger derfor til seg mer væske enn andre meltyper. Derfor kan du redusere mengden kokosmel til ca. 1/3 av det som er oppgitt av annet mel og det er mulig at man må tilsette ekstra væske. Det er også anbefalt å tilsette ett egg pr 30 gr kokosmel i bakverk hvor det brukes en stor andel kokosmel.

 

Kokosvafler (ca 8 plater)

2 egg

1 boks (400 ml) kokosmelk, lett

2-2,3 dl glutenfritt mel

2 ss kokosmel

4 ss sukrin

1/2 ts vaniljepulver

1 ts kardemomme

1/2 ts bakepulver

4 ss kokosolje eller annen olje

Smør/margarin/olje til steking

Visp sammen egg, kokosmelk og sukrin, deretter krydder og så mel, bakepulver og olje.

La røra svelle litt før du steiker vaflene.

 

Kokosgrøt

2 egg

1 dl kokosmelk

1 ss revet kokos

1 ss kokosmel

1 ts kanel

1/2 ts vaniljepulver

25 g meierismør (evt kan du bruke kokosolje)

Ha eggene i kasserollen sammen med kokosmelken og bland godt sammen. Tilsett resten og kok på svak varme til du får ønsket tykkelse på grøten. Det er viktig at du rører godt under hele koketiden. Pass på at den ikke blir for tykk. Blir den for tykk kan den eventuelt spises med litt ekstra kokosmelk.

Peanøttmel:

Økologisk glutenfritt mel som fremstilles etter at oljen er trukket ut. Inneholder 49% fiber og B- og E-vitaminer, sink og magnesium. Har en svak smak av nøtter som gjør den velegnet som smaktilsetning i bakevarer, vafler og smoothies. Kan også brukes i supper, sauser og til panering av kjøtt og fisk.

Kalorifattig peanøttsmør:

Med peanøttmel kan du enkelt lage ditt eget peanøttsmør med mye mindre kalorier enn i vanlig peanøttsmør. For å lage 50 g peanøttsmør gjør du følgende:

Bland 20 g mel med ca 0,3 dl vann og rør godt, (juster med mel eller vann til ønsket konsistens). Smak til med ca 1-2 ts Sukrin Gold og en klype salt.

Denne porsjonen (50 g) gir ca 82 kalorier, 2,4 g fett, 4 g karbohydrat og 10 g protein.

 

Peanøttvafler med mandler (4 stk)

30 gram malte mandler

20 gram peanøttmel

1 ss seter rømme

1 ts bakepulver

1 ts Fiber Husk

1 ss sukrin melis (eller annen søtnig)

1 ss Fibersirup clear /gold

3 stk egg

1 liten klype salt

Visp sammen ingrediensene og la røren stå å svelle litt. Røren skal være litt tykk, men rennende.

Smør vaffeljernet og stek vaflene til de blir gylne.

Server med rømme, krem og syltetøy. Min personlige favoritt til peanøtt vafler er brunost.

Peanøttmelet kan erstattes med bla kokosmel eller hasselnøttmel for en annen smak.

 

Valnøttmel:

Økologisk mel som fremstilles etter at oljen er trukket ut og har ett høyt innhold av protein. Nøtteaktig smak som gjør den til en flott tilsetning i blant annet bakevarer og lignende. Rik på fiber, mineraler og protein. Kan brukes til å erstatte opptil 20% av melet i en oppskrift for å tilsette fiber og protein.

 

Knekkebrød

1 dl linfrø el. chiafrø - hvis du vil ha knuste linfrø, knus dem rett før bruk

1 dl gresskarkjerner

2 dl sesamfrø

2,5 dl solsikkekjerner

2 dl valnøttmel

2 ss. fiberhusk

En god klype mineralsalt - himalaya eller havsalt

Urter om ønskelig (f.eks. timian og/eller oregano)

5,5 dl vann - kan bruke kullsyrevann for å få dem ekstra sprø

For ekstra smak, kan du blande i f.eks. soltørkede tomater eller oliven

Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre i en bolle. Hell i vannet og la stå og svelle en liten stund (max et minutt – røra skal være ganske rennende så den er lett å spre på brettet)

Fordel over to stekebrett med bakepapir – bruk stekespade, det er lettest. Prøv å få det ganske tynt og jevnt

Strø maldonsalt på toppen for mer smak. Anbefales spesielt hvis de skal spises uten pålegg.

Stekes ved 160 grader i ca. 1 time på varmluft. Begge brettene på en gang - midt i og nederst i ovnen

Tas ut etter 25-30 min for å rutes opp. Dette er enklest med et pizzahjul. Bytt plass på brettene i ovnen

Etter 25-30 min. til – ta ut, del dem opp og snu dem

Hvis nødvendig, sett inn ekstra 5-10 min for å få dem sprøere.

Steketid kan variere etter hvor tynt og jevnt røra er spredt

Holder seg best i en metallboks (kakeboks) eller papirpose

Hasselnøttmel:

Økologisk mel av hasselnøtter som fremstilles etter at oljen er trukket ut. Høyt innhold av protein (41%). Produktet har en svak nøtteaktig smak som gjør det velegnet som smakstilsetning i bakevarer, vafler og lignende. Erstatt 20% av melet du normalt bruker med hasselnøttmel for et høyere fiber og proteininnhold. Passer også fint som smakstilsetning i smoothies

Inneholder: 100% pulver av hasselnøtter. Rikt på vitaminer, mineraler, fiber og protein.

 

Glutenfri Brownies

2 dl hasselnøttmel

1/4 teskje xantangum  (for å gjøre blandingen klebrig slik som den ville blitt med gluten)

230 gr usaltet smør

0,75 dl hvitt sukker

0,75 dl brunt sukker

klype salt

3 egg

1 teskje vanilje

230 gr mørk sjokolade

 

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en middels stor langpanne.

Bland sammen hasselnøttmel og xantan gum.

Visp smøret i kjøkkenmaskin til det er hvitt.

Bland i sukker til røren er luftig, i ca 5 minutter i kjøkkenmaskinen.

Ta i salt, egg og vanilje og bland godt.

Bland i avkjølt og smeltet sjokolade.

Bland forsiktig inn de tørre ingrediensene for hånd.

Spre ut i pannen.

Bak i ovnen i 25-30 minutter.

Kjøl ned.

Dersom du ønsker å prøve en av våre nøttemel finner du disse HER