naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Naturlig C-Vitamin

Naturlig C-Vitamin

18. juni 2020

Vitamin C er blant de mest kjente antioksidantene og har flere viktige roller i kroppen. Blant annet opprettholder den kroppens immunforsvar, reduserer tretthet og utmattelse og opprettholde normal funksjon i nervesystemet. I tillegg hjelper C vitamin til med å øke opptaket av jern.

Vitamin C er vannløselig, så kroppen kan verken produsere eller lagre Vitamin C over lenger tid. Forskning viser også at de sjokkdosene av Vitamin C vi har en tendens til å ty til i vintersesongen eller når vi kjenner en forkjølelse er på vei har liten til ingen effekt.

Ett kosttilskudd i form av piller gir enkelt C vitamin men ikke de andre nyttige antioksidantene, mineralene, aminosyrene som frukter, bær og grønnsaker inneholder. Ett kosttilskudd bør derfor ikke erstatte ett variert kosthold. I pulver form er vannet fjernet og inneholder dermed mer C Vitamin pr gram enn ferskvaren og kan enkelt tilsettes blant annet frokostblandinger, smoothie, grøt, youghurt og til og med is. Ett jevnt og daglig inntak av Vitamin C er anbefalt gjerne samtidig med mat som inneholder jern.

Vi har pulver av flere av de mest C-Vitaminrike plantene vi kjenner til. Under er en kort beskrivelse av disse:

Camu Camu Pulver: Camu Camu bær kommer fra en busk som vokser i myr eller oversvømte områder i Peru og Brasil. Bærene som er på størrelse med sitroner likner litt på kirsebær. På grunn av den sure litt stramme smaken blir Camu Camu ofte malt til pulver som lett kan blandes inn i annen mat og drikke.

Bærene viser seg å være en av de rikeste kildene på C-Vitamin vi kjenner til. Opptil 60 ganger mer enn en appelsin! Camu Camu er også rik på antioksidanter, mineraler og aminosyrer som bidrar til å øke både fysisk og psykisk helse, styrke immunforsvaret og redusere betennelser.

I vårt Piura Camu Camu pulver er bærene skånsomt tørket på lav temperatur for a bevare næringsstoffene når bæret blir omgjort til pulver.

Nypepulver: Nyper er frukten til villrosen og har lenge blitt brukt som ingrediens i mat og tradisjonell medisin. De har ett høyt innhold av C vitamin. I tillegg inneholder den også betakaroten og en rekke andre vitaminer og mineraler. Da spesielt kalsium, kalium, pektiner og vitamin e. Nyper har også vist seg å ha en lindrende effekt på leddgikt og slitasjegikt.

Amla: Også kjent som Indisk stikkelsbær og Indian Gooseberry er en type stikkelsbær som vokser i Himalaya. I tradisjonell Ajurvedisk medisin har den blitt benyttet som styrkemiddel, foryngende middel, mot aldersrelaterte plager og mot infeksjoner. Smaken har blitt beskrevet som en blanding av bitter, søt, sur og «stikkende». De inneholder mer enn 20 ganger mer C Vitamin enn appelsin og regnes som en av naturens kraftigste antioksidanter. Den er også kjent som ungdomsfrukten siden den inneholder næringsstoffer som bidrar til å styrke bindevevet, hår, negler, tenner og hud. Den har også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Acerola: Tropisk frukt fra Sør-Amerika. I tradisjonell medisin har den blitt brukt til å kurere diverse plager som hoste, forkjølelse og diare. Acerola har også blitt brukt for fordøyelsesproblemer og i hudkremer for å fremme hudens elastisitet. Den er den nest rikeste naturlige kilden til C Vitamin, bare slått av Camu Camu. I tillegg til C Vitamin inneholder Acerola blant annet jern, kalsium, vitamin B3, B1 og B3.

Her finner du disse produktene på naturalis.no: LINK