naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Planteoljer

Planteoljer

25. august 2020

Det er ikke alle som liker frø og kjerner. Kanskje er det konsistensen eller smaken som ikke faller helt i smak. Når kjerner og frø stekes, ristes eller varmes opp så mister de noe av næringsstoffene. Derfor er det mange som da foretrekker pulverversjonen av frø og kjerner. Ett annet alternativ er kaldpressede oljer. Kaldpressing betyr at frøene og kjernene ikke er varmet opp under produksjonen. Oljen bevarer da næringsprofilen. Vegetabilske oljer inneholder umettet fett. Fett har mange viktige oppgaver i kroppen. Fett transporterer fettløselige vitaminer som A, D, E og K rundt i kroppen, beskytter indre organer og er en kilde til energi. Essensielle fettsyrer kan ha en positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvaret. Noen typer mettet fett øker kolesterolet og øker risikoen for tilstopping av årene. Derfor anbefales det å ha et kosthold som består av større andel umettet fett enn mettet fett siden umettet fett reduserer kolesterolet og reduserer risikoen for hjerte- og kar sykdommer. Umettet fett er enumettet eller flerumettet og kjennetegnes av at de forblir myke og flytende i kjøleskaptemperatur. Flerumettet fett er de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6 som man bare kan få via kostholdet fordi kroppen ikke kan produsere disse selv. Kaldpressede oljer er en alternativ kilde til omega 3 for de som ikke ønsker å innta fiskeolje. Oljene kan for eksempel brukes som dressing i salater, tilsettes frokostblandinger eller blandes i yoghurt.

Under er en presentasjon av våre planteoljer og frøene disse produseres fra:

Gresskarkjerner: Frøene til gresskaret er veldig proteinrike med ca. 20% protein. Det betyr at gresskarkjerner kan inneholde mer protein enn kjøtt og kylling. I tillegg er de en god kilde til jern, zink, kalium, magnesium og essensielle fettsyrer. Gresskarkjerner inneholder mer essensielle fettsyrer en de aller fleste andre nøtter og frø. Kjernene er en av de beste plantebaserte kildene til omega3 fettsyrer. Det høye kobberinnholdet øker nivået av røde blodlegemer som forbedrer transporten av oksygen i blodårene. I tillegg inneholder gresskarkjerner et stort mangfold av antioksidanter, deriblant vitamin B og vitamin E. En håndfull gresskarkjerner dekker en voksen persons behov for vitamin E. Gresskarkjerner er også rike på den essensielle aminosyren tryptofan som er byggeklossen til melatonin og serotonin. Melatonin virker beroligende, og serotonin er kjent som kroppens eget «lykkehormon». Er man nøtteallergiker betyr ikke dette nødvendigvis at man ikke kan spise gresskarkjerner.

Kjernene passer fint som ingrediens i frokostblandinger, yoghurt eller som snacks. Brukes også i bakst som strø eller i deigen. Passer også fint i salater eller som strø over andre matretter. Mange foretrekker å riste dem i ovnen fremfor å spise kjernene i rå form. Anbefalt mengde er maks 20 gram daglig.

Gresskarkjerneolje: Oljen inneholder det samme som kjernene bare i mer konsentrert form. Gresskarkjerneolje inneholder plantesteroler som hindrer opptaket av kolesterol. Egner seg veldig godt som dressing over salat. Kan også tilsettes yoghurt, smoothies og frokostblandinger. Bør ikke varmes opp og egner seg derfor ikke til steking.

Hampfrø: Hamp regnes som en av de mest næringsrike og komplette matkildene i verden. Frøene inneholder alle de 20 aminosyrene inkludert alle de essensielle som kroppen bare kan få via kosthold. I tillegg har også frøene ett høyt innhold av omega 3 og omega 6. De er også rike på mineraler og er også en god kilde til protein. Grunnet aminosyreprofilen kan hampfrø være et viktig tilskudd i et vegansk eller vegetariansk kosthold. Frøene er lettere fordøyelige enn soyabønner og trenger ikke tilberedes før de spises. Brukes i salater, frokostblandinger, smoothies, yoghurt og i bakst. Anbefalt mengde er en kopp om dagen.

Hampfrøolje: Inneholder 80% essensielle fettsyrer og har samme næringsstoffer som hampfrøene. Grunnet innholdet av omegafettsyrer er hampfrøolje ett godt alternativ for de som ikke ønsker inntak av fiskeolje. Hampfrøolje har også ideell balanse mellom omega 6 og omega 3.  Passer fint som dressing i salater, men egner seg ikke til steking. En spiseskje om dagen dekker det daglige behovet for essensielle fettsyrer.

Linfrø: Har ett høyt innhold av kostfiber og protein. Frøene er også en av de rikeste kjente kildene til omega3 fettsyrer. Linfrø inneholder jod, jern, sink, magnesium, kalsium, fosfor, kalium, silisium, vitamin E, vitamin B og kobber. Frøene inneholder enzymer som støtter fordøyelsen av maten. Linfrø inneholder antioksidanter som virker positivt på metabolismen. Det og innholdet av kostfiber gjør at frøene er et godt tilskudd for de som ønsker å redusere vekten. For maksimalt opptak bør frøene knuses før de spises. Tilsettes bakverk, frokostblandinger, smoothies og supper. Kan også tilsettes vann og la stå noen timer så frøene får en hinne før man blander de i annen mat. Frøene må stå å godgjøre seg der det er litt mørkt for ikke å oksidere. Anbefalt maks daglig inntak er to spiseskjeer hele linfrø . Merk at hvis man knuser linfrøene frigjør dette blåsyre og inntaket må da reduseres (maks en spiseskje).

Linfrøolje: Linfrøolje har den aller høyeste mengden omega3 av alle de vegetabilske oljene (52%). Til sammenlikning inneholder valnøttolje 10% og rapsolje 8% omega3.  Linfrøolje har ett høyt innhold av vitamin E, og inneholder også vitamin K1. Bruk som dressing over salaten, eller bland litt i en smoothie eller yoghurt. Bør oppbevares i kjøleskap etter at den er åpnet, og egner seg ikke til steking.

Våre planteoljer finner du HER