naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Proteintilskudd

Proteintilskudd

09. juli 2020

Proteiner er kroppens byggestener. Proteiner kommer av det greske ordet protos  som betyr «den første» eller «den viktigste».

Proteiner er lange molekyler som i hovedsak består av kjeder med flere hundre aminosyrer hvorav 22 av dem er livsnødvendige. En del av disse kan kroppen omforme selv etter behov, men 8-9 aminosyrer er vi nødt til å få gjennom kosthold.

Proteiner spiller en avgjørende rolle i så å si alle kroppens biologiske prosesser. De er nødvendige for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av enzymer og hormoner. Protein er nødvendig for vekst og reparasjon, og kan fungere som en energikilde. For lite protein fører til tap i muskelmassen noe som igjen fører til lavere forbrenning siden musklene er de som forbrenner mest energi. I tillegg stimulerer protein to hormoner som er relatert til forbrenning: Veksthormoner IGF-1 og glukagon. Veksthormonet IGF-1 øker muskelmassen. Glukagon øker metthetsfølelsen, minsker fettlagringen og fremmer forbrenningen av kroppsfett til energi.

Når en type mat inneholder alle de essensielle aminosyrene kaller vi det et fullverdig protein. Fullverdig protein er blant annet kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter og soyabønner. Animalsk protein har gjennomgående bedre kvalitet enn vegetabilsk protein fordi de inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene mens mange vegetabilske proteiner mangler minst en av disse. For å få alle de essensielle aminosyrene gjennom et plantebasert kosthold må man ofte kombinere de ulike vegetabilske proteinene for å få en komplett profil. Et eksempel på vegetabilske kilder en kan kombinere for ett fullverdig protein er korn, ris, mais, bønner, erter, nøtter og linser. Vegetabilske kilder inneholder også mindre mengde protein enn animalske og en større mengde må til for å få dekket det daglige inntaket av protein. Grunnet dette er tilsetning av protein blitt populært blant veganere som kosttilskudd i tillegg til de som driver styrketrening og slanking.

At proteintilskudd er effektivt for å øke muskelmasse og styrke ble konkludert i en metastudie publisert i British Journal of Sports Medicine, som samlet resultater fra 49 ulike studier. Andre metaanalyser viser også at man får ekstra effekt på muskelbygging ved å fylle på mer proteiner enn det man inntar i et «normalt» kosthold.  

Så hvor mye rent protein bør du få i deg hver dag?

For en person som ikke er spesielt fysisk aktiv bør de få i seg omkring 1 til 1,2 gram rent protein hver dag per kilo «normalvekt» (BMI 23). For de som trener styrke sier gjeldende forskning at inntaket bør være mellom 1,4 og 2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag for å sikre optimal muskelvekst. Det er også anbefalt at proteininntaket spres jevnt utover dagen fordelt tre eller fire ganger.

Kilder:

https://nhi.no/kosthold/ernaring/protein/

https://forskning.no/trening-mat/bygger-proteinpulver-mer-muskler-enn-vanlig-mat/285797

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

https://fedon.no/tema/proteiner/

 

Disse veganske og økologiske proteinpulverene selger vi på naturalis.no:

Erteprotein: Proteinpulver (rå protein) basert på erter. Erteprotein er blant de øverste planteproteinene på grunn av innholdet av essensielle aminosyrer, blant annet leucin, isoleucin, valin. I tillegg har den rikere på arginin enn mysepulver som er fremstilt av melkeprodukter. Opptaket av erteprotein av kroppen er veldig høy og i tillegg er erteprotein langsomt fordøyelig uten å være tungt fordøyelig, hvilket gjør at den fungerer godt til å undertrykke sultfølelsen. Vårt erteprotein består av så mye som opptil 80% protein og er ikke tilsatt søtningsmiddel.

Blandes i drikke, eller væskeholdig mat som suppe, frokostblandinger og havregryn med melk.

Risprotein: Risprotein er ett av de vegetabilske proteinkildene som kan brukes sammen med andre for å oppnå en fullstendig proteinprofil uten animalske kilder. Ris og erteprotein sammen utgjør en ganske lik proteinprofil som man får fra egg og melk men med redusert mulighet for allergi eller mageproblemer. Risprotein kan ha litt sterk smak noe som kan reduseres ved å blande inn erteprotein. Vårt risproteinpulver er laget av spiret brun ris. Det er fremstilt uten varmebehandling slik at alle næringsstoffene er intakte. Pulveret inneholder ikke gluten og er lett fordøyelig. Risprotein er et allergivennlig og vegansk alternativ til animalskprotein. Den er enklere å fordøye enn andre plantebaserte proteinpulver (som for eksempel soya) og er også en god, laktose- og kaseinfri erstatning for pulver av melkeprotein (myse). Velegnet for både vegetarianere og veganere.

Risprotein er et fint tilskudd til proteinfattige retter som for eksempel supper, brødbakst og grøt. Passer også fint som tilskudd i frukt- og grønnsaks smoothier. Risprotein har en noe bitter smak, mange foretrekker derfor å blande den med matvarer som kamuflerer smaken. Vårt erteprotein og hampprotein anbefales for de som ønsker en mer nøytral smak.

Chiaprotein: Proteinpulveret fra Chiafrø er et protein og fiberrikt pulver som fremstilles ved kaldpressing av chiafrø (chiaoljen fjernes). Pulveret inneholder naturlig alle de essensielle aminosyrene og er rik på antioksidanter, kostfiber, kalsium og Vitamin B1.

1-2 ts chiaprotein i smoothies eller frokostblandinger gir et fint proteintilskudd. Pulveret egner seg også godt i bakverk som for eksempel muffins.

Mandelprotein: Vårt økologiske mandelproteinpulver fra hele rå mandler. Først presses mandlene og oljen separeres. Det pressede produktet tørkes og proteinet separeres. Pulveret inneholder ca 50 % protein og kun 15.4 gram fett per 100g pulver. Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler.  Proteinpulveret er veldig lett for kroppen å fordøye, og er helt fri for gluten. 

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk.

Gresskarkjerneprotein: Vårt økologiske proteinpulver (rå protein) er utvunnet fra gresskarkjerner, og har et høyt innhold av protein (ca. 55 %). Det er et bra alternativ for de som ønsker et vegansk proteintilskudd. Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler.  Proteinpulveret er veldig lett for kroppen å fordøye, helt fri for gluten og har en fin nøtteaktig smak. 

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk. Kan også inkluderes i bakverk. Anbefalt daglig dosering: 15-25g.

Hamprotein: Dette proteinpulveret (rå protein) er utvunnet fra hampfrø, og har et høyt innhold av protein (ca. 48,5 %). Hampproteinpulver inneholder 20 aminosyrer inkludert de essensielle aminosyrene som kroppen trenger tilført fra kosten og regnes som ett av de mest komplette aminosyreprofilene blant de plantebaserte protein kildene. Hampprotein pulver er ett bra alternativ for de som ønsker ett vegansk proteintilskudd og en fin vegansk erstatning for mysepulver (whey pulver). Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler, og har et optimalt forhold mellom omega 6 og omega 3 fettsyrer. Det er lett fordøyelig og glutenfri.  

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk.

Våre proteinmixer:

Proteinshake Kakao&Vanilje: 100% økologisk og vegansk proteinpulver. Blanding av risprotein, kakaopulver, kokosnøttsukker og vaniljepulver. Inneholder 62% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Banan&Kokosnøtt: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, kakao, kokosnøttsukker og vaniljepulver. Inneholder 62% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Jordbær&Kokosnøtt: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, mandelprotein, kokosnøttsukker, jordbærpulver og kokosnøttpulver. Inneholder 50% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Supermix: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, erteprotein, hampprotein og mandelprotein. Inneholder 70% protein og alle de essensielle aminosyrene. Inneholder ikke kunstige farger eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinmix: Økologisk pulverblanding som består av 30% hampprotein, 30% chiaprotein, 30% gresskarkjerneprotein og 10% kakaopulver. Inneholder ca 43% protein og har en mild smak.

Blandes i drikker, smoothies eller for eksempel i frokostblandinger.

 

Proteinpulver Kakao: Vår økologiske og veganske proteinblanding laget av plantebaserte proteiner. Inneholder 57% protein og er laget av rene naturlige ingredienser. Ingen kunstige farger, søtningsstoffer, bindemiddel eller fyllstoff. Laget av høykvalitets erte og hampprotein sammen med lucumapulver. Økologisk kakao fra Sør Amerika.

Proteinpulver Naturlig: Vår økologiske og veganske proteinblanding  laget av plantebaserte proteiner. Inneholder 69,5% protein og er lage av rene naturlige ingredienser. Ingen kunstige farger, søtningsstoffer, bindemiddel eller fyllstoff. Laget av høykvalitets erte og hampprotein sammen med lucumapulver.

Tilsett inntil 35g pulver i melk, juice eller i en smoothie.

Du finner hele utvalget HER