naturalis.no0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Smuldrepai med med sesongens frukt og bær

Smuldrepai med med sesongens frukt og bær

24. august 2014

Sammen med smuldrepai er blåbær ypperlig både for smaken, fargen og antioksidantenes skyld.

Smuldrepai med epler og blåbær

Smuldrepai er en genial oppfinnelse. Du velger syrlig frukt som er i sesong, kombinerer i det uendelige med bær, baker det i ovnen under et sprøtt lokk av smuldrepaideig, og deretter fylles huset med den deiligste duft. Så er det bare å nyte med vispet krem eller vaniljeis.

 Du trenger:

  • 1 kg moden frukt og 200 g bær. Nå i august er fersken, plommer, epler og pærer i sesong. Blåbær er ypperlig både for smaken, fargen og antioksidantenes skyld.
  • 70 g sukker
  • 50 g brunt sukker eller yaconsirup
  • 75 g mykt smør
  • 75 g kokosolje
  • 100 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 50 g valgfrie nøtter, finhakkede
  • 1 ts vaniljepulver
  • 2 ts kanel

Forvarm stekeovnen til ca 180 grader. Smør en ildfast form, passe stor til all frukten og til smuldrepaideigen på toppen. (for eksempel 36x22 cm og 6 cm høy, eller en rund form på 20 cm i diameter). Skrell og rens frukt og bær. Skjær eplene i biter. Bland med bærene. Dryss over litt sukker. Bland sukkeret, smøret, kokosoljen, melet, nøtter, havre og krydder i en kjøkkenmaskin med K-spade. Denne er spesielt egnet til å lage paideiger med. Man kan eventuelt bare bruke fingrene og blande alt sammen. Blandingen er ferdig når den ser ut som våt sand og klumper seg litt. Ha bærene og frukten i formen, og strø blandingen over så den dekker alt. Stek til det blir gyllent og nydelig og hele huset lukter bakte epler, kanel og vanilje (ca 35-50 min).

Dersom du bruker Granny Smith epler er det en fordel å koke dem opp først med litt sukker og vann, ellers er de ofte ikke møre når toppingen er ferdig. Serveres med en kule vaniljeis eller lettvispet kremfløte. Nydelig!