naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Svartsurbær (Aronia)

Svartsurbær (Aronia)

30. oktober 2020

Arioniabær er også kjent som svartsurbær i Norge.

Aronia er en bladfellende busk med glinsende grønne blader som blir mellom 1,5 til 3 meter høy. Blomstene er hvite med små røde prikker. På høsten blir bladene røde, en kontrast til de sorte bærene. Busken er viltvoksende i Nordøst Amerika og ble innført i Europa på 1900 tallet, hovedsakelig dyrket i Øst – Europa og tidligere Sovjetunionen på grunn av bærene som brukes som ingredienser i saft, vin, syltetøy og som medisin.

I Russland er de små bærene ett kjent middel mot høyt blodtrykk og hudsykdommer. Te laget av bærene er brukt mot forkjølelse og amerikanske stammer brukte bærene både som mat og som medisin.

Grunnet utseendet og at busken er hardfør og motstandsdyktig mot sykdommer og insektangrep har den blitt en populær prydplante i Asia og Europa. I Norge er den også funnet viltvoksende i Oslo og Akershus områdene.

I nyere tid har bruken av bærene til helsekost blitt mer utbredt grunnet bærenes nivå av antioksidanter som kan virke beskyttende på hjerne, hjerte, blodårer og urinveier. Faktisk inneholder de små sorte bærene nesten dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Virkestoffer i bærene kan også virke styrkende på immunforsvaret, regulere blodtrykket samt ha slimløsende egenskaper. Bærene inneholder også vitamin A, E og B2 i tillegg til mineraler og jern, molybden, bor, jod og kalsium.

Nyere forskning har også vist at bærene inneholder virkestoffer som hemmer nedbrytningen av karbohydrater til glukose i tarmen, noe som kan redusere blodsukkernivået. I tillegg har det vist seg at bærene har en preventiv effekt på dannelse av bakteriebelegg og indikasjoner på at virkestoffer i bærene har en betennelsesdempende effekt.  

Den økende populariteten kommer også av at busken er meget hardfør, trives i all slags jord, tåler skygge, motstandsdyktig mot insektangrep, mugg og råte. I tillegg gir en frostnatt eller to før innhøsting den fordelen at bærene blir mindre bitre. Buskens hardførhet gjør den til en fin kandidat for økologisk dyrking, velegnet til dyrking i tempererte strøk og avkastingen per busk ligger på omtrent tre ganger så mye som avkastningen på en solbærbusk.

Våre økologiske aroniabær finner du HER