naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Søtningsmidler

Søtningsmidler

11. august 2020

Sukker blir fremstilt av sukkerrør eller sukkerbeter og omtales gjerne som tomme kalorier fordi sukker gir energi, uten å inneholde andre næringsstoffer. Sukker er raske karbohydrater som gir en rask blodsukkerstigning. I dag er vi klar over helseulempene ved for mye sukker, men det som kanskje er mindre kjent er at det ikke er så store forskjeller mellom tilsatt og ikke-tilsatt sukker i matvarer. Forskning har vist at kroppen vår ikke behandler disse to forskjellig med tanke på forbrenningen. Forskjellen er at i motsetning til tilsatt sukker så har matvarer med naturlig sukkerinnhold også andre viktige næringsstoffer. For å redusere sukkerforbruket erstatter mange sukker med søtningsmidler uten kalorier. Forskning har vist at kunstig søtstoff selv om de er kalorifattige ved for høyt bruk kan gi samme effekt som hvitt sukker ved at disse stoffene påvirker forbrenningen og tarmfloraen. Nyere forskning har indikert at kunstig søtstoff faktisk kan føre til glukoseintoleranse som kan føre til diabetes, økt risiko for hjerte- og kar sykdommer samt overvekt. I tillegg indikerer forskning at kalorifattige kunstige søtningsmiddel ikke fører til den samme dopaminstimuleringen som sukker og kan dermed føre til overspising ved at man trenger mer for å få den samme effekten. Selv om kunstig søtstoff blir godt forsket på før det kommer ut i markedet, har man ikke noe fasitsvar på langtidseffekten siden kunstig søtstoff er ett relativt nytt konsept. Løsningen for mange har da vært ett balansert kosthold og å kutte ut å tilsette sukker der man kan og i stedet rette seg mot naturlige kilder for søtning. Blant annet finnes det flere naturlige søtninger som inneholder mindre kalorier enn sukker eller som har en lav glykemisk indeks som da ikke fører til den bratte stigningen i blodsukkernivået. Enkelte naturlige søtningsmilder inneholder også fiber som har en positiv virkning på glykemisk indeks, samt gunstige fordeler for fordøyelsen. I tillegg inneholder naturlige søtningsstoffer andre viktige næringsstoffer noe som rent sukker og enkelte kunstige søtningsmidler mangler. Eksempelvis kan man bruke pulver av frukt for søtning der man tidligere brukte sukker i for eksempel i smoothies, frokostblandinger, kakefyll og saus. Eller agavenektar i teen for en litt søtere smak. Mulighetene er mange og med dagens fokus på sukkerinnhold finnes det oppskrifter på nett med alternativer til hvitt sukker, for eksempel kokosnøttsukker eller Muscovadosukker.

Kokosnøttblomstsukker: Kokosnøttblomstsukker lages fra blomstene på kokosnøttpalmen. Blomsten blir skjært over og sukkeret fremstilles av saften som pipler ut av såroverflaten. Denne saften blir kokt på middels varme slik at mesteparten av vannet fordampes og etterlater kokosnøttsukkeret. Kokosnøttsukkeret inneholder 80% sukrose, altså vanlig sukker, mens resten er fruktose og glukose. I motsetning til vanlig hvitt sukker inneholder også kokosnøttsukker aminosyrer, vitaminer og mineraler som for eksempel kalsium, sink, kalium og magnesium. I tillegg har kokosnøttsukkeret en lavere glykemisk indeks enn vanlig hvitt sukker. Blodsukkeret øker dermed ikke like høyt som det ville gjort med vanlig hvitt sukker. I likhet md palmesukker har kokosnøttsukkeret en lett karamellaktigsmak. Brukes som erstatning for vanlig hvitt sukker i bakverk, kaker og desserter.

Muscovadosukker: Produseres over hele verden, men India og Colombia står for over 70% av produksjonen. Lages ved at ubehandlede sukkerrør omgjøres til sukkerrørjuice. Juicen fordampes til massen er krystallisert. Sukkeret likner litt på fuktig sand i konsistensen. Ofte forvekslet med brunt sukker, men i brunt sukker er melassinnholdet som blant annet gir den brune fargen ofte tilsatt etter først å ha blitt fjernet. Muscovadosukker inneholder en naturlig mengde melasse som ikke er blitt moderert på noe vis og blir minst mulig forbehandlet for å bevare sukkerets aroma og farge. Muscovadosukker inneholder også små mengder med kalsium, kalium, magnesium, fosfor og jern. Siden sukkeret er fuktig, bør den oppbevares i tett forpakning og gjerne i kjøleskap for å ikke bli hardt. Vårt Muscovadosukker er av den lysere varianten og smaken kan minner litt om smørkaramell. Passer fint til sjokoladekaker, sjokoladedrikker, iskrem, sauser, chutney og marinader.

Agavenektar: Også kjent som agavesirup er laget av saften av agaveplanten, en kaktusliknende plante som vokser i ørkenen i Mexico. Den samme som man lager tequila av. Nektaren presses fra selve kjernen av planten. Smaken er søtere enn honning og litt mer tyntflytende. Nektaren består for det meste av fruktose, glukose, vann, vitaminer og mineraler samt noe fiber. Agavenektar likner ren fruktose og blir ofte valgt av de som er opptatt av å spise økologisk. Nektaren inneholder også fiber som gir lavere blodsukkerbelastning enn ren fruktose. Den har en lavere glykemisk indeks enn de fleste andre naturlige søtstoffer og dermed veldig bra for de som ønsker å begrense svingninger i blodsukkeret. Nektaren er nøytral i smaken og egner seg som søtningsmiddel i de fleste sammenhenger blant annet i baking og desserter. Siden den er søtere i smaken enn vanlig sukker bruker man gjerne mindre av nektaren når man skal erstatte sukker. Agavenektar er også veldig lettoppløselig selv i kalde matvarer. Ofte også brukt for å erstatte honning og som søtning i te. 

Yaconsirup og Yaconrotpulver: Yacon er en plante fra Andesregionen og er også kjent som «jordens eple». Både yaconsirup og yaconpulver er fremstilt av plantens rot. Yaconroten består for det meste av vann og fruktoligosakkarider. Roten har en glykemisk indeks på rundt 5, noe som gjør den utmerket for diabetikere og de som har en lavkarbo diett. Selve søtsmaken kommer av at yaconroten inneholder mye inulin. Inulin er en type ufordøyelige karbohydrater som smaker søtt men som kroppen ikke tar opp. Yaconrot tilfører da omtrent bare halvparten så mye kalorier som hvitt sukker og fører da ikke til den samme stigningen i blodsukkeret eller til økt utskillelse av insulin i kroppen. I tillegg stimulerer inulin til vekst av gunstige bakterier i tarmen. Yaconrotpulver og Yaconrotsirup kan erstatte andre søtningsmidler og sukker i de fleste oppskrifter. Merk at begge smaker svakere enn sukker. Passer også bra over frokostblanding, i kaker, kakefyll og i smoothie. Yaconsirupen kan også brukes som erstatning for honning, andre typer sirup og er utmerket til å lage hjemmelaget sjokolade med og som søtning i varme drikker.

Baobabpulver: Kommer fra en stor vannmelonliknende frukt som også er kjent som apebrød. Baobabtreet er utbredt i Afrika`s tørre områder og omtales også som «livets tre» da det kan lagre store mengder vann. Frukten tørkes på treet og fruktkjøttet males om til ett fint pulver. Vårt pulver kommer fra viltvoksende trær. Baobab frukten har en høy konsentrasjon av C vitamin, kalsium, kalium og magnesium. Fruktene inneholder seks ganger mer antioksidanter enn blåbær. Fruktene inneholder også 50% fiber og inneholder næring som gir vekst av gunstige bakterier i tarmen. Baobab regnes som tørket fruktekstrakt og smaken beskrives som en mellomting mellom ananas og grapefrukt. Brukes som søtningsmiddel i smoothies, yoghurt, frokostblandinger, bakverk og desserter. Pulveret kan også brukes til fortykning av sauser, supper og syltetøy.

Pasjonsfruktpulver: Pasjonsfruktpulver er pulver av tørket pasjonsfrukt. Pasjonsfrukten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika men dyrkes nå i fleste tropiske og subtropiske områder og finnes i flere forskjellige varianter. Vårt pulver kommer fra Brasil. Pulveret er rikt på kalium, betakaroten, vitamin C og kostfiber. Inneholder også vitamin E. Smaken beskrives som en blanding av søtt og syrlig og kan likne litt på stikkelsbær. Pasjonsfrukt pulveret regnes som fruktekstraktsøtning og er en fin smakstilsetning. Brukes i kaker, desserter, frokostblandinger, iskrem og desserter. Også ofte brukt som naturlig matfarge i glasur og marengs. Pulveret er vannløselig og passer derfor også fint til bruk i smoothies og fruktjuice.

Lucumapulver: Er laget av en subtropisk frukt som blant annet vokseri Chile, Ecuador og Peru. Lucuma har en lettere søtsmak og er svært næringsrik med høye nivåer av karoten, vitamin B3, fiber, karbohydrater, kalsium og andre mineraler som for eksempel jern. Lucuma har liten innvirkning på blodsukkeret. Pulveret regnes ikke som et søtstoff i tradisjonell forstand, men tørket fruktekstrakt som er velegnet til søtning. Kan brukes i desserter, smoothier, kakefyll, sjokolade og grøt.

Utvalget vårt av naturlige søtningsmidler finner du HER