naturalis.no0
Blogg

Planteoljer

25. august 2020

Det er ikke alle som liker frø og kjerner. Kanskje er det konsistensen eller smaken som ikke faller helt i smak. Når kjerner og frø stekes, ristes eller varmes opp så mister de noe av næringsstoffene. Derfor er det mange som da foretrekker pulverversjonen av frø og kjerner. Ett annet alternativ er kaldpressede oljer. Kaldpressing betyr at frøene og kjernene ikke er varmet opp under produksjonen. Oljen bevarer da næringsprofilen. Vegetabilske oljer inneholder umettet fett. Fett har mange viktige oppgaver i kroppen. Fett transporterer fettløselige vitaminer som A, D, E og K rundt i kroppen, beskytter indre organer og er en kilde til energi. Essensielle fettsyrer kan ha en positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvaret. Noen typer mettet fett øker kolesterolet og øker risikoen for tilstopping av årene. Derfor anbefales det å ha et kosthold som består av større andel umettet fett enn mettet fett siden umettet fett reduserer kolesterolet og reduserer risikoen for hjerte- og kar sykdommer. Umettet fett er enumettet eller flerumettet og kjennetegnes av at de forblir myke og flytende i kjøleskaptemperatur. Flerumettet fett er de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6 som man bare kan få via kostholdet fordi kroppen ikke kan produsere disse selv. Kaldpressede oljer er en alternativ kilde til omega 3 for de som ikke ønsker å innta fiskeolje. Oljene kan for eksempel brukes som dressing i salater, tilsettes frokostblandinger eller blandes i yoghurt.

Under er en presentasjon av våre planteoljer og frøene disse produseres fra:

Gresskarkjerner: Frøene til gresskaret er veldig proteinrike med ca. 20% protein. Det betyr at gresskarkjerner kan inneholde mer protein enn kjøtt og kylling. I tillegg er de en god kilde til jern, zink, kalium, magnesium og essensielle fettsyrer. Gresskarkjerner inneholder mer essensielle fettsyrer en de aller fleste andre nøtter og frø. Kjernene er en av de beste plantebaserte kildene til omega3 fettsyrer. Det høye kobberinnholdet øker nivået av røde blodlegemer som forbedrer transporten av oksygen i blodårene. I tillegg inneholder gresskarkjerner et stort mangfold av antioksidanter, deriblant vitamin B og vitamin E. En håndfull gresskarkjerner dekker en voksen persons behov for vitamin E. Gresskarkjerner er også rike på den essensielle aminosyren tryptofan som er byggeklossen til melatonin og serotonin. Melatonin virker beroligende, og serotonin er kjent som kroppens eget «lykkehormon». Er man nøtteallergiker betyr ikke dette nødvendigvis at man ikke kan spise gresskarkjerner.

Kjernene passer fint som ingrediens i frokostblandinger, yoghurt eller som snacks. Brukes også i bakst som strø eller i deigen. Passer også fint i salater eller som strø over andre matretter. Mange foretrekker å riste dem i ovnen fremfor å spise kjernene i rå form. Anbefalt mengde er maks 20 gram daglig.

Gresskarkjerneolje: Oljen inneholder det samme som kjernene bare i mer konsentrert form. Gresskarkjerneolje inneholder plantesteroler som hindrer opptaket av kolesterol. Egner seg veldig godt som dressing over salat. Kan også tilsettes yoghurt, smoothies og frokostblandinger. Bør ikke varmes opp og egner seg derfor ikke til steking.

Hampfrø: Hamp regnes som en av de mest næringsrike og komplette matkildene i verden. Frøene inneholder alle de 20 aminosyrene inkludert alle de essensielle som kroppen bare kan få via kosthold. I tillegg har også frøene ett høyt innhold av omega 3 og omega 6. De er også rike på mineraler og er også en god kilde til protein. Grunnet aminosyreprofilen kan hampfrø være et viktig tilskudd i et vegansk eller vegetariansk kosthold. Frøene er lettere fordøyelige enn soyabønner og trenger ikke tilberedes før de spises. Brukes i salater, frokostblandinger, smoothies, yoghurt og i bakst. Anbefalt mengde er en kopp om dagen.

Hampfrøolje: Inneholder 80% essensielle fettsyrer og har samme næringsstoffer som hampfrøene. Grunnet innholdet av omegafettsyrer er hampfrøolje ett godt alternativ for de som ikke ønsker inntak av fiskeolje. Hampfrøolje har også ideell balanse mellom omega 6 og omega 3.  Passer fint som dressing i salater, men egner seg ikke til steking. En spiseskje om dagen dekker det daglige behovet for essensielle fettsyrer.

Linfrø: Har ett høyt innhold av kostfiber og protein. Frøene er også en av de rikeste kjente kildene til omega3 fettsyrer. Linfrø inneholder jod, jern, sink, magnesium, kalsium, fosfor, kalium, silisium, vitamin E, vitamin B og kobber. Frøene inneholder enzymer som støtter fordøyelsen av maten. Linfrø inneholder antioksidanter som virker positivt på metabolismen. Det og innholdet av kostfiber gjør at frøene er et godt tilskudd for de som ønsker å redusere vekten. For maksimalt opptak bør frøene knuses før de spises. Tilsettes bakverk, frokostblandinger, smoothies og supper. Kan også tilsettes vann og la stå noen timer så frøene får en hinne før man blander de i annen mat. Frøene må stå å godgjøre seg der det er litt mørkt for ikke å oksidere. Anbefalt maks daglig inntak er to spiseskjeer hele linfrø . Merk at hvis man knuser linfrøene frigjør dette blåsyre og inntaket må da reduseres (maks en spiseskje).

Linfrøolje: Linfrøolje har den aller høyeste mengden omega3 av alle de vegetabilske oljene (52%). Til sammenlikning inneholder valnøttolje 10% og rapsolje 8% omega3.  Linfrøolje har ett høyt innhold av vitamin E, og inneholder også vitamin K1. Bruk som dressing over salaten, eller bland litt i en smoothie eller yoghurt. Bør oppbevares i kjøleskap etter at den er åpnet, og egner seg ikke til steking.

Våre planteoljer finner du HER

Ayurvedisk medisin

20. august 2020

Ayurveda er en urtemedisintradisjon i India og omkringliggende områder. Den er også kjent som «læren om livet» oversatt fra sanskrit. Tradisjonen ble utviklet for omlag 5000 år siden i Himalayas grenseområder og anses som verdens eldste helhetlig helbredelsessystem (enda eldre enn kinesisk medisin). Ayurveda betyr liv og viten eller vitenskap. Ayurvedisk medisin er ikke bare ett medisinsk system, men omfatter vitenskap, religion og filosofi. I starten var det bare en filosofisk basis for åndelige og religiøse disipler, men siden den også omfattet medisinsk kunnskap så spredde den seg til alle lag av befolkningen. Ayurvedisk medisin er opptatt av hele mennesket både fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig. Kunnskapen om Ayurvedisk medisin er gitt videre muntlig fra lærer til elev for så å bli skrevet ned på sanskrit i verseform i bøkene Vedaene som er datert til omkring år 1500 f.v.t. Disse tekstene er ikke bare medisinske, men også historiske og religiøse og sammen dannet de grunnlaget for den indiske kulturen. Oldtidens India hadde høyt utviklet hygiene og medisin. Historiske kilder forteller om sykehus, utvikling av plastisk kirurgi og offentlig næringsmiddelkontroll i århundrene før Kristus. Det aller første Ayurvediske medisinske fakultet ble grunnlagt omkring 600 f.Kr. På 1900 tallet ble Ayurvedisk medisin avfeid av engelskmennene som var den mest dominerende kolonimakten i India, og de stengte alle Ayurvediske medisinske fakulteter og forbød praktisering. Ayurvedisk medisin trakk seg tilbake til templene og i landsbyene der den fortsatt ble i praktisert i det skjulte, og da India ble selvstendig i 1947 ble den igjen ett gyldig medisinsk system. Ayurvedisk medisin er et offisielt godkjent medisinsk system både i India og Siri Lanka. I India er det ett av fire likeverdige medisinske systemer og finansieres delvis av det offentlige. I nyere tid har medisinske forskere i Vesten og Japan gitt denne formen for medisinsk praksis oppmerksomhet. WHO har også besluttet å støtte dens utbredelse i utviklingsland. Kanskje like mye for den medisinske vitenskapen som dens praktiske retningslinjer for livsførsel som omfatter alle aspekter i en daglig tilværelse.

Det er to sentrale lærebøker i Ayurvedisk medisin, Sushruta Samhita og Chakra Samita. Bøkene er delt opp på samme måte som bøkene i etablert medisin og inneholder blant annet kvinnesykdommer, barnesykdommer og indremedisin. Til og med medisinsk etikk og lege/pasient forholdet. Det Ayurvediske medisinske systemet spredte seg grunnet handelsruter, felttog og kriger. Mange andre medisinske systemer som for eksempel kinesisk, tibetansk og muslimsk medisin har derfor sine røtter i Ayurveda. Ayurveda spredte seg også til grekerne og romerne og ble senere basisen for europeisk medisin. Sentralt i Ayurvedisk tankegang er de fem elementene og de tre doshaene. Vata(rom og luft), pitta (ild og vann) og kapha (vann og jord). Disse er grunnleggende for balanse i sinn og kropp. Diagnosering foregår på kjent vis med diagnostikk, årsakslære, sykdomsutvikling, sykdomslære og behandling. Viktige behandlingsmetoder er kosthold, diett, kosttilskudd, fysisk aktivitet (for eksempel massasje, meditasjon og yoga), detox og livsstilsendring. Ayurvedisk medisin er fokusert på bruken av hele planter og urter. Ikke isolerte kjemiske stoffer på grunn av terapeutisk effekt ved bruk av naturmidler, og på grunn av bivirkningene som kommer ved bruk av rene kjemiske stoffer. Planteekstrakter samt honning og melkeprodukter er ofte brukt. Medikamentene kommer i form av piller, pulver, balsam og te uttrekk.

Under er noen av de mer kjente urtene i Ayurveda.

Ashwaghanda: Også kjent som «winter cherry» eller «indisk ginseng». Pulveret er laget kun av roten og anses som tryggere enn produkter som inneholder flere deler av planten. I Ayurvedisk medisin hevdes det at denne urten har en styrkende effekt på hele fysiologien deriblant økt toleranse for stress, bedret hukommelse og konsentrasjon, samt bidrag til bedre overskudd. Virker beroligende. Ashwaghanda er ansett som ett adaptogen som øker kroppens evne til å tilpasse seg stress og utøver en normaliserende effekt på kroppens funksjoner og brukes da for å styrke immunforsvaret og gi overskudd.

Blandes i smoothie, yoghurt og drikker som for eksempel juice. Har en bitter smak så det anbefales å brukes sammen med noe som nøytraliserer dette. Tradisjonelt blir pulveret blandet med varm melk og honning. Anbefalt mengde er en teskje om dagen.

Brahmi: Også kjent som «indian pennyworth» og under det latinske navnet Bacopa monnieri. Brahmi er en urt fra maskeblomstfamilien som er utbredt i tropiske og subtropiske strøk i alle verdensdeler. I Indias tradisjonelle medisinske system Ayurveda er bacopa en svært viktig urt og anses som et rasayana, et gjenopprettende tonikum som styrker både kroppen og sinnet. Urten brukes for å støtte nervesystemet, konsentrasjonen, hukommelse og for å styrke kognitive evner. I tillegg så hevdes urten å virke beroligende. Moderne forskning har vist at bacopa har gode effekter på helsen og indiske forskere anser urten for et adaptogen. En urt som fremmer generelt velvære på samme måte som ginseng.

Blandes med væske for eksempel melk og smoothie. Kan også blandes i yoghurt. Anbefalt daglig bruk er 2-5 gram.

Bukkhornkløverfrø: Bukkehornkløver (Fenugreek) også kjent som «greek clover», er en ettåring urt som kan bli opptil 60 cm høy og 35-40 cm bred. Planten blomstrer om våren og sommeren og etterfølges av frøene. De sigdformede frøene likner på små horn og bladene på urten kan likne litt på kløver som er derfor den har fått navnet Bukkhornkløver. Urten kommer opprinnelig fra det sørøstlige Europa og vestlige Asia, men vokser i dag også blant annet nord i Afrika og i Nord-Amerika. Urten er blant de eldste kjente medisinplantene vi kjenner til og har blitt brukt som medisin siden tidlig bronsealder, men har også hatt andre bruksområder før den ble kjent som medisin. Frøene blir brukt i forskjellige karri retter og ble også gitt til syke hester og kyr fordi dyr spiser urten selv om de ikke vil spiser noe annet. Urten ble også brukt til å få dårlig og insektangrepet dyrefôr til å virke mer tiltrekkende for dyrene og blir også brukt i dag som smakstilsetning i dyrefôr. Ayurvediske leger bruker den for å behandle bronkitt, leddgikt og urolig fordøyelse. Frøene blir også brukt for å stimulere til økt produksjon av morsmelk. Fuktede frø som utvikler en dekkende slimhinne, blir brukt for å rense opp slimhinner i kroppen samt som omslag på betente sår. Te av bukkhorn frø blir i Ayurvedisk medisin brukt for å lindre irriterte og såre slimhinner.

Kan brukes som krydder da gjerne på retter som inneholder kjøtt. Kan også brukes som te ved at en teskje pulver røres ut i varmt vann.

Triphala: Navnet betyr «tre typer frukt» og er som navnet sier en blanding av tre typer frukt som har blitt brukt i Ayurvedisk medisin i over tusen år. Blandingen består av Amalaki, Bibhitaki og Haritaki. Tre frukter som finnes i India. Blandingen brukes i Ayurvedisk medisin for å forbedre fordøyelse og lindre forstoppelse. Triphala blir også brukt for å rense mage og tarmer. Det hevdes også at Triphala er nyttig for folk med diabetes og øyesykdommer.

Amalaki (Emblica officinalis) også bedre kjent som Amla eller indisk stikkelsbær/indian gooseberry. Bærene har ett høyt innhold av C vitamin og er også et av de rikeste kildene til antioksidanter som vi vet om. Er også kjent som ungdomsfrukten siden de inneholder næringsstoffer som bidrar til å styrke bindevev, hår, negler, tenner og hud. I Indisk folkemedisin har bærene blitt brukt som medisin mot blant annet luftveisplager, infeksjoner, og mageproblemer. Bærene inneholder også antibakterielle og antiinflammatoriske virkestoffer.

Bibhitaki (Terminalia bellirica) er ett tre som vanligvis vokser i sørøst Asia. Frukten har lenge blitt brukt i Ayurvedisk medisin mot lungeproblemer, infeksjoner og svingninger i blodsukkernivået. Frukten inneholder også virkestoffer som bekjemper bakterie og virusinfeksjoner. Nyere forskning har spesielt vært interessert i fruktens antiinflammatoriske egenskaper.

Haritaki (Terminalia chebula) er ett tre som vokser i sørøst Asia og India. Frukten er rik på C vitamin og antioksidanter. Den har antiinflammatoriske egenskaper og nyere forskning indikerer at frukten kan ha en positiv effekt på bakterier i munnen samt ha en smertelindrende effekt. Haritaki har lenge vært brukt i indisk folkemedisin for å styrke immunforsvaret og for fordøyelsesproblemer.

Start med en teskje pulver i uken og øk dosen gradvis. Etter tilvenning er anbefalt bruk en teskje om dagen. Smaken kan virke litt bitter og blir derfor vanligvis løst opp i varmt vann sammen med søtning som for eksempel honning. Tas gjerne før ett måltid.

Tulsi: Det latinske navnet er Ocimum tenuiflorum men urten er også kjent som «Holy Basil», en hellig plante i hinduismen og også kjent som «dronningen av urter». Urten kommer opprinnelig fra India, men dyrkes i dag over hele verden grunnet dens rotfeste i både religion og som medisinsk urt samt som kjent type te. Urten er også ofte brukt i thailandske mattradisjoner. I Ayurvedisk medisin blir urten brukt som foryngende middel samt brukt for å rense energi og rehabilitering. Moderne forskning har klassifisert som en av de få adaptogene urtene. Det vil si at den virker beroligende og harmoniserende på folk som er utsatt for fysisk eller emosjonelt stress.

Brukes for det meste som te. Halv teskje per tekopp og la det trekke i ca. ti minutter. Inneholder ikke koffein.

Du finner våre Ayurvediske urter HER

Hamp

17. august 2020

Hamp er en plante i hampfamilien. Planten er en ettårig art som blir opptil 2-3 m høy. Hamp stammer opprinnelig fra Asia, der den har blitt dyrket som tekstilplante siden oldtiden. Hamp var lenge en veldig viktig plante grunnet dens allsidighet og at den kunne dyrkes i nesten hvilket som helst klima og jordsmonn. Planten ble brukt til tau, tekstiler, plastikk, lampeolje, maling, olje, mat og narkotika. Den sterke blanke fiberen laget av hamp tåler mugg, varme, insekter og blir ikke skadet av lys. Man regner faktisk med at det aller første vevde plagget var laget av hamp. Grunnen til at hamp er så omstridt er at den kommer fra samme familie som cannabis som inneholder nok THC til å fremkalle narkotiske midler. Hamp som ofte også blir kalt den industrielle versjonen av planten i familien inneholder derimot veldig lite THC og ikke nok til å bli regnet som en narkotisk plante. Grunnet slektskapet og dens utseendemessige likhet med dens potente fetter har hamp lenge blitt uglesett og i 1950 fikk flere land forbud mot dyrkning og produksjon av hampprodukter. I nyere tid har man igjen fått opp øynene for plantens mange gunstige egenskaper og mer kunnskap om dens ernæringsmessige fordeler. Planten er hardfør, krever ikke mye vann og er meget resistent mot skadedyr noe som gjør den til en plante som er gunstig for økologisk dyrking. I tillegg har hamp et veldig høyt innhold av fiber, faktisk mer enn noen annen plante som brukes for fiberproduksjon i dag. I noen tilfeller kan også fiber laget av hamp være en mer naturvennlig løsning en plastikk. I dag er planten lov å dyrke i EU, men fremdeles forbudt i Norge selv om produkter av hamp er lovlig å selge så lenge de ikke inneholder noe THC.  Ernæringsmessig regnes hamp som en av de mest næringsrike og komplette matvarekildene i verden. Hampfrøene har ett høyt innhold av omega 3 og omega 6. I tillegg inneholder de alle de 20 aminosyrene inkludert de essensielle og regnes derfor som en komplett proteinkilde. På grunn av sin ernæringsmessige profil selges hamp som flere forskjellige produkter, blant annet som frø, olje og pulver. Glutenfri og populær blant veganere grunnet dens komplette aminosyreprofil og at den er lettere fordøyelig enn soyabønner. Ingen av våre hampprodukter inneholder THC.

Hampfrø (uten skall): Rike på omegafettsyrer, aminosyrer og mineraler. Proteininnholdet i hampfrø kommer i formen globulin edestin som gjør at den kan brukes av kroppen i rå tilstand og ikke trengs å kokes eller spires slik som blant annet soyabønner. Er også lettere fordøyelig enn soyabønner. Om lag 30 % av innholdet i hampfrø er olje som består av 80% essensielle fettsyrer. Anbefalt mengde er noen spiseskjeer om dagen. Kan spises som de er og brukes for eksempel i frokostblanding, smoothies og baking. Smaken minner litt om pinjekjerner så bruk den også gjerne som ingrediens i salater.

Hampfrøolje: Oljen inneholder 80% essensielle fettsyrer og er rik på omega 3 og omega 6. Derfor regnes den som ett godt supplement for inntak av omega 3 og brukes ofte av de som ikke ønsker inntak av fiskeolje. Passer fint som dressing i salater. Ikke egnet til steking. En spiseskje om dagen dekker behovet av essensielle fettsyrer.

Hampprotein: Rå protein som er utvunnet fra hampfrø. Rikt på vitaminer, enzymer, mineraler og det optimale forholdet mellom omega 3 og omega 6. Inneholder også fiber. Har ett proteininnhold på ca. 48%. Inneholder alle de 20 aminosyrene inkludert de essensielle som kroppen trenger i tilstrekkelige mengder og forhold for å dekke kroppens behov. Regnes derfor som en komplett proteinkilde. Anses også som en utmerket vegetabilsk proteinkilde som kommer godt ut i sammenlikning med kjøtt og soya. Blandes i drikke eller mat med mye væske som for eksempel frokostblanding, grøt og smoothies. Kan også brukes som erstatning for deler av hvetemelet i pannekaker, brød, kaker og rundstykker.

Våre hampprodukter finner du HER

Søtningsmidler

11. august 2020

Sukker blir fremstilt av sukkerrør eller sukkerbeter og omtales gjerne som tomme kalorier fordi sukker gir energi, uten å inneholde andre næringsstoffer. Sukker er raske karbohydrater som gir en rask blodsukkerstigning. I dag er vi klar over helseulempene ved for mye sukker, men det som kanskje er mindre kjent er at det ikke er så store forskjeller mellom tilsatt og ikke-tilsatt sukker i matvarer. Forskning har vist at kroppen vår ikke behandler disse to forskjellig med tanke på forbrenningen. Forskjellen er at i motsetning til tilsatt sukker så har matvarer med naturlig sukkerinnhold også andre viktige næringsstoffer. For å redusere sukkerforbruket erstatter mange sukker med søtningsmidler uten kalorier. Forskning har vist at kunstig søtstoff selv om de er kalorifattige ved for høyt bruk kan gi samme effekt som hvitt sukker ved at disse stoffene påvirker forbrenningen og tarmfloraen. Nyere forskning har indikert at kunstig søtstoff faktisk kan føre til glukoseintoleranse som kan føre til diabetes, økt risiko for hjerte- og kar sykdommer samt overvekt. I tillegg indikerer forskning at kalorifattige kunstige søtningsmiddel ikke fører til den samme dopaminstimuleringen som sukker og kan dermed føre til overspising ved at man trenger mer for å få den samme effekten. Selv om kunstig søtstoff blir godt forsket på før det kommer ut i markedet, har man ikke noe fasitsvar på langtidseffekten siden kunstig søtstoff er ett relativt nytt konsept. Løsningen for mange har da vært ett balansert kosthold og å kutte ut å tilsette sukker der man kan og i stedet rette seg mot naturlige kilder for søtning. Blant annet finnes det flere naturlige søtninger som inneholder mindre kalorier enn sukker eller som har en lav glykemisk indeks som da ikke fører til den bratte stigningen i blodsukkernivået. Enkelte naturlige søtningsmilder inneholder også fiber som har en positiv virkning på glykemisk indeks, samt gunstige fordeler for fordøyelsen. I tillegg inneholder naturlige søtningsstoffer andre viktige næringsstoffer noe som rent sukker og enkelte kunstige søtningsmidler mangler. Eksempelvis kan man bruke pulver av frukt for søtning der man tidligere brukte sukker i for eksempel i smoothies, frokostblandinger, kakefyll og saus. Eller agavenektar i teen for en litt søtere smak. Mulighetene er mange og med dagens fokus på sukkerinnhold finnes det oppskrifter på nett med alternativer til hvitt sukker, for eksempel kokosnøttsukker eller Muscovadosukker.

Kokosnøttblomstsukker: Kokosnøttblomstsukker lages fra blomstene på kokosnøttpalmen. Blomsten blir skjært over og sukkeret fremstilles av saften som pipler ut av såroverflaten. Denne saften blir kokt på middels varme slik at mesteparten av vannet fordampes og etterlater kokosnøttsukkeret. Kokosnøttsukkeret inneholder 80% sukrose, altså vanlig sukker, mens resten er fruktose og glukose. I motsetning til vanlig hvitt sukker inneholder også kokosnøttsukker aminosyrer, vitaminer og mineraler som for eksempel kalsium, sink, kalium og magnesium. I tillegg har kokosnøttsukkeret en lavere glykemisk indeks enn vanlig hvitt sukker. Blodsukkeret øker dermed ikke like høyt som det ville gjort med vanlig hvitt sukker. I likhet md palmesukker har kokosnøttsukkeret en lett karamellaktigsmak. Brukes som erstatning for vanlig hvitt sukker i bakverk, kaker og desserter.

Muscovadosukker: Produseres over hele verden, men India og Colombia står for over 70% av produksjonen. Lages ved at ubehandlede sukkerrør omgjøres til sukkerrørjuice. Juicen fordampes til massen er krystallisert. Sukkeret likner litt på fuktig sand i konsistensen. Ofte forvekslet med brunt sukker, men i brunt sukker er melassinnholdet som blant annet gir den brune fargen ofte tilsatt etter først å ha blitt fjernet. Muscovadosukker inneholder en naturlig mengde melasse som ikke er blitt moderert på noe vis og blir minst mulig forbehandlet for å bevare sukkerets aroma og farge. Muscovadosukker inneholder også små mengder med kalsium, kalium, magnesium, fosfor og jern. Siden sukkeret er fuktig, bør den oppbevares i tett forpakning og gjerne i kjøleskap for å ikke bli hardt. Vårt Muscovadosukker er av den lysere varianten og smaken kan minner litt om smørkaramell. Passer fint til sjokoladekaker, sjokoladedrikker, iskrem, sauser, chutney og marinader.

Agavenektar: Også kjent som agavesirup er laget av saften av agaveplanten, en kaktusliknende plante som vokser i ørkenen i Mexico. Den samme som man lager tequila av. Nektaren presses fra selve kjernen av planten. Smaken er søtere enn honning og litt mer tyntflytende. Nektaren består for det meste av fruktose, glukose, vann, vitaminer og mineraler samt noe fiber. Agavenektar likner ren fruktose og blir ofte valgt av de som er opptatt av å spise økologisk. Nektaren inneholder også fiber som gir lavere blodsukkerbelastning enn ren fruktose. Den har en lavere glykemisk indeks enn de fleste andre naturlige søtstoffer og dermed veldig bra for de som ønsker å begrense svingninger i blodsukkeret. Nektaren er nøytral i smaken og egner seg som søtningsmiddel i de fleste sammenhenger blant annet i baking og desserter. Siden den er søtere i smaken enn vanlig sukker bruker man gjerne mindre av nektaren når man skal erstatte sukker. Agavenektar er også veldig lettoppløselig selv i kalde matvarer. Ofte også brukt for å erstatte honning og som søtning i te. 

Yaconsirup og Yaconrotpulver: Yacon er en plante fra Andesregionen og er også kjent som «jordens eple». Både yaconsirup og yaconpulver er fremstilt av plantens rot. Yaconroten består for det meste av vann og fruktoligosakkarider. Roten har en glykemisk indeks på rundt 5, noe som gjør den utmerket for diabetikere og de som har en lavkarbo diett. Selve søtsmaken kommer av at yaconroten inneholder mye inulin. Inulin er en type ufordøyelige karbohydrater som smaker søtt men som kroppen ikke tar opp. Yaconrot tilfører da omtrent bare halvparten så mye kalorier som hvitt sukker og fører da ikke til den samme stigningen i blodsukkeret eller til økt utskillelse av insulin i kroppen. I tillegg stimulerer inulin til vekst av gunstige bakterier i tarmen. Yaconrotpulver og Yaconrotsirup kan erstatte andre søtningsmidler og sukker i de fleste oppskrifter. Merk at begge smaker svakere enn sukker. Passer også bra over frokostblanding, i kaker, kakefyll og i smoothie. Yaconsirupen kan også brukes som erstatning for honning, andre typer sirup og er utmerket til å lage hjemmelaget sjokolade med og som søtning i varme drikker.

Baobabpulver: Kommer fra en stor vannmelonliknende frukt som også er kjent som apebrød. Baobabtreet er utbredt i Afrika`s tørre områder og omtales også som «livets tre» da det kan lagre store mengder vann. Frukten tørkes på treet og fruktkjøttet males om til ett fint pulver. Vårt pulver kommer fra viltvoksende trær. Baobab frukten har en høy konsentrasjon av C vitamin, kalsium, kalium og magnesium. Fruktene inneholder seks ganger mer antioksidanter enn blåbær. Fruktene inneholder også 50% fiber og inneholder næring som gir vekst av gunstige bakterier i tarmen. Baobab regnes som tørket fruktekstrakt og smaken beskrives som en mellomting mellom ananas og grapefrukt. Brukes som søtningsmiddel i smoothies, yoghurt, frokostblandinger, bakverk og desserter. Pulveret kan også brukes til fortykning av sauser, supper og syltetøy.

Pasjonsfruktpulver: Pasjonsfruktpulver er pulver av tørket pasjonsfrukt. Pasjonsfrukten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika men dyrkes nå i fleste tropiske og subtropiske områder og finnes i flere forskjellige varianter. Vårt pulver kommer fra Brasil. Pulveret er rikt på kalium, betakaroten, vitamin C og kostfiber. Inneholder også vitamin E. Smaken beskrives som en blanding av søtt og syrlig og kan likne litt på stikkelsbær. Pasjonsfrukt pulveret regnes som fruktekstraktsøtning og er en fin smakstilsetning. Brukes i kaker, desserter, frokostblandinger, iskrem og desserter. Også ofte brukt som naturlig matfarge i glasur og marengs. Pulveret er vannløselig og passer derfor også fint til bruk i smoothies og fruktjuice.

Lucumapulver: Er laget av en subtropisk frukt som blant annet vokseri Chile, Ecuador og Peru. Lucuma har en lettere søtsmak og er svært næringsrik med høye nivåer av karoten, vitamin B3, fiber, karbohydrater, kalsium og andre mineraler som for eksempel jern. Lucuma har liten innvirkning på blodsukkeret. Pulveret regnes ikke som et søtstoff i tradisjonell forstand, men tørket fruktekstrakt som er velegnet til søtning. Kan brukes i desserter, smoothier, kakefyll, sjokolade og grøt.

Utvalget vårt av naturlige søtningsmidler finner du HER

Bærpulver - naturlig vitamintilskudd

18. juli 2020

Bær er en utmerket kilde til en rekke antioksidanter, flere vitaminer, kostfiber og mineraler. Våre bærpulver er 100% økologisk og ikke tilsatt noen andre stoffer. Våre leverandører bruker skånsomme prosesser i produksjonen for å holde næringsprofilen intakt. Vårt pulver er rett og slett lik de friske bærene, men i mye mer konsentrert form. Det tar faktisk 10 kilo blåbær, solbær, tranebær eller jordbær for å lage 1 kilo pulver. For å få ett kilo Acai pulver trenger man faktisk så mye som 20 kilo bær! Tilsett pulveret i vann, smoothie, yoghurt, juice eller dryss det ganske så enkelt over frokostblandingen.

Schisandra:

Schisandra er en hardfør busk med rødlilla bær som vokser Nord-Kina og Øst-Russland. Den er også kjent som magnolia bær og "Wu Wei Zi", som betyr "fem smaker" på kinesisk. Smaken av bærene fra busken er unik da den er en miks søtt, salt, surt, bittert, og krydret. Bærene er ikke ofte brukt som mat, men brukt i medisin i Kina og Russland. Bærene er en viktig ingrediens i kinesisk urtemedisin og blir brukt for å forbedre lever og nyre-funksjoner. Den blir også brukt i blanding med andre urter for å behandle noen typer impotens. Den har også vært populær blant kinesiske kvinner i keiserens hoff eller andre kvinner som praktiserte skjønnhetens kunst, fordi den sies å ha skjønnhetsfremmende kvaliteter blant annet på huden. I tillegg hevdes det at schisandra har en lett beroligende virkning og er ofte brukt for hjelpe med stress. I kinesisk medisin blir den også brukt i behandling av søvnløshet. Nyere studier viser at bærene kan ha en effekt på symptomer som følge av overgangsalderen. Bærene inneholder mye vitamin C og E, i tillegg et stort antall forskjellige plantestoffer (lignaner) som virker beskyttende mot mange ulike sykdommer.

Bruk: En spiseskje (3 gram) daglig blandet i væske. Fint som tilskudd i f.eks. en  smoothie, yoghurt eller grønnsaks- og fruktjuice.  

Acai:

Acaibær er små mørkelilla bær som kommer fra Acaipalmetreet. Acaipalmetreet er hovedsakelig viltvoksende i Brasil. Bærene er naturlig fattige på sukker og oppleves som ganske syrlige. Acaibær har høye nivåer av fettsyrer (omega 3, omega 6 og omega 9), ekstremt høye verdier av antioksidanter og 19 aminosyrer (av totalt 20), i tillegg så har bæret en høy konsentrasjon av mineraler og vitaminer, deriblant kalsium, fosfor, betakaroten og vitamin E. Virkestoffer i acai virker gunstig i forhold til hjerte og karsykdommer. Det hevdes at virkestoffer i Acaibæret styrker immunforsvaret, reduserer kolesterolinnholdet i blodet, hjelper til ved betennelser som er relatert til kroniske lidelser og at det kan bidra til å utsette aldringsprosessen. I USA er den blitt vanlig i antirynke og detoxkurer. Bærene har kort holdbarhet, så umiddelbart etter høsting frysetørkes fruktkjøttet og males til pulver. Pulveret har da samme næringsprofil som ferske acaibær.

Bruk: Bland 1-2 ts i en smoothie eller annen drikke som f.eks juice eller vann.

Goji:

Også kjent som wolfberries. Gojibær er små røde bær med en søt og litt syrlig smak. Gojibær er en del av kinesisk mattradisjon og har også vært brukt i asiatisk urtemedisin i over 5000 år. Bærene sees på av mange kinesere som en del av nøkkelen til vitalitet og et lengre liv. I tradisjonell kinesisk medisin er den også blitt brukt til leversykdommer. Bærene sies også å ha en effekt på aldersrelaterte øyesykdommer og balansering av blodsukkernivået. Gojibær regnes som en av de mest næringsrike matvarene vi har. Den er rik på protein, fullpakket med aminosyrer (18 ulike), rik på vitamin A, C og E. Gojibær har over 20 mineraler og vitaminer inkludert sink, jern, fosfor, riboflavin (B2) og betakaroten. Gojibærene er også fulle av antioksidanter. Mat med høyt innhold av antioksidanter kan bremse kroppens aldringsprosess, fordi disse motvirker frie radikaler som skader cellene våre.


Bruk: Perfekt som tilsetning i for eksempel smoothier, eller som strø på desserter og andre matretter.

Blåbær:

Kommer fra en flerårig dvergbusk i lyngfamilien og har vært brukt i folkemedisinen i århundrer blant annet ved diaré. Sies også å ha en god effekt på kolesterol nivået. Bærene er veldig rike på antioksidanter, som beskytter cellene i kroppen. Blåbær er også en god kilde til vitamin E, vitamin C, folat, og jern. Folat bidrar til å redusere trøtthet og utmattelse. I tillegg er bærene rike på kostfiber.

 Bruk: Inntil en teskje daglig blandet i vann, juice eller i en smoothie. Alternativt så kan pulveret drysses på kaker, desserter eller i en frokostblanding.

Solbær:

Bær som kommer fra solbærbusken, en busk i ripsfamilien som vokser i temperert klima. Bærene er små med en mørk lilla nesten sort farge. Solbær har ett høyt fiberinnhold, noe som kan være gunstig for fordøyelsen. De er også veldig rike på vitamin C. Solbær er også en kilde til vitamin E og kalium. Ifølge nye studier kan faktisk solbær inneholde seks til åtte ganger så store konsentrasjoner av antioksidanter som blåbær.

Bruk: Passer best i kombinasjon med andre matvarer og drikkevarer. Kan brukes i smoothie, til baksten, eller sammen med juice eller te. Anbefalt dosering 1 teskje om dagen.

Tranebær:

Også kjent som amerikanske blåbær eller cranberries og er en gruppe innenfor lyngfamilien. Bærene er røde med hard konsistens og syrlig smak. På grunn av konsistensen og syrligheten spises ikke tranebær naturell, men har omtrent samme bruksområde innenfor mat som tyttebær. Bærene har ett høyt innhold av antioksidanter som bidrar til å redusere mengden frie radikaler i kroppen vår. Forskning tyder på at virkestoffene i tranebær kan bidra til å forebygge urinveisinfeksjon. Tranebær er også en god kilde til mange vitaminer for eksempel A, C og D, betakaroten, zea-xanthin, folat, samt mineraler som kalium, jern og mangan. De har et godt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Bruk: Passer best i kombinasjon med andre matvarer og drikkevarer. Kan brukes i smoothie, til baksten, eller sammen med juice eller te. Anbefalt dosering 1 teskje om dagen. 

Jordbær:

Er en planteslekt i rosefamilien som består av cirka 17 arter og bærene har lenge blitt brukt i folkemedisinen. Jordbær har ett høyt innhold av antioksidanter. Noen forskningsforsøk indikerer at å spise jordbær regelmessig kan øke nivåene av antioksidanter i blodet og forhindre at blodets røde blodlegemer brytes ned. Jordbær er også rike på kostfiber og inneholder mer vitamin C enn appelsin. I tillegg er de en kilde til foflat som reduserer trøtthet og utmattelse.

Bruk: Passer best i kombinasjon med andre matvarer og drikkevarer. Kan brukes i smoothie, til baksten, eller sammen med juice eller te. Anbefalt dosering 1 teskje om dagen. 

Amla:

Også kjent som Indisk stikkelsbær og Indian Gooseberry. Amla er en type stikkelsbær som vokser i Himalaya. I tradisjonell Arjudevisk medisin har den blitt benyttet som styrkemiddel, foryngende middel, mot aldersrelaterte plager og mot infeksjoner. Smaken har blitt beskrevet som en blanding av bitter, søt, sur og «stikkende». De inneholder mer enn 20 ganger mer C Vitamin enn appelsin og regnes som en av naturens kraftigste antioksidanter. Den er også kjent som ungdomsfrukten siden den inneholder næringsstoffer som bidrar til å styrke bindevevet, hår, negler, tenner og hud. Den har også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Bruk: Perfekt som tilsetning i for eksempel smoothier, eller som strø på desserter og andre matretter. Foreslått bruk: En teskje daglig.

Acerola:

Også kjent som Barbados cherry eller kirsebær. Den likner på kirsebær, men er ikke ekte kirsebær og kommer fra Sør-Amerika. I tradisjonell medisin har den blitt brukt til å kurere diverse plager som hoste, forkjølelse og diare. Acerola har også blitt brukt for fordøyelsesproblemer og i hudkremer for å fremme hudens elastisitet. Den er den nest rikeste naturlige kilden til C Vitamin, bare slått av Camu Camu. I tillegg til C Vitamin inneholder Acerola blant annet jern, kalsium, vitamin B3, B1 og B3.

Anbefalt døgndosering: Inntil en teskje daglig blandet i væske.

Camu Camubær:

Camu Camu bær kommer fra en busk som vokser i myr eller oversvømte områder i Peru og Brasil. Bærene som er på størrelse med sitroner likner litt på kirsebær. På grunn av den sure litt stramme smaken blir Camu Camu ofte malt til pulver som lett kan blandes inn i annen mat og drikke.

Bærene viser seg å være en av de rikeste kildene på C-Vitamin vi kjenner til. Opptil 60 ganger mer enn en appelsin! Camu Camu er også rik på antioksidanter, mineraler og aminosyrer som bidrar til å øke både fysisk og psykisk helse, styrke immunforsvaret og redusere betennelser.

Bruk: Bland en teskje i kald drikke, gjerne en søt drikk som f.eks eplejuice eller en fruktsmoothie. 

Crazy Berry porsjonsposer: En blanding av nypepulver(40%), aroniapulver(40%), camu camu pulver(10%) og acerolapulver (10%). Ett kosttilskudd som er rik på vitamin C og antioksidanter. Inneholder ikke kunstige farger eller smakstilsetninger. Inneholder 14 små engangsporsjoner på 10 gram. Perfekt å ha med seg når man skal bort.

Bruk: Bland en sachet i vann eller melk. Rør godt ut.

Ønsker du å lese mer om våre bærpulver finner du mer informasjon HER