naturalis.no0
Blogg

Proteintilskudd

09. juli 2020

Proteiner er kroppens byggestener. Proteiner kommer av det greske ordet protos  som betyr «den første» eller «den viktigste».

Proteiner er lange molekyler som i hovedsak består av kjeder med flere hundre aminosyrer hvorav 22 av dem er livsnødvendige. En del av disse kan kroppen omforme selv etter behov, men 8-9 aminosyrer er vi nødt til å få gjennom kosthold.

Proteiner spiller en avgjørende rolle i så å si alle kroppens biologiske prosesser. De er nødvendige for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av enzymer og hormoner. Protein er nødvendig for vekst og reparasjon, og kan fungere som en energikilde. For lite protein fører til tap i muskelmassen noe som igjen fører til lavere forbrenning siden musklene er de som forbrenner mest energi. I tillegg stimulerer protein to hormoner som er relatert til forbrenning: Veksthormoner IGF-1 og glukagon. Veksthormonet IGF-1 øker muskelmassen. Glukagon øker metthetsfølelsen, minsker fettlagringen og fremmer forbrenningen av kroppsfett til energi.

Når en type mat inneholder alle de essensielle aminosyrene kaller vi det et fullverdig protein. Fullverdig protein er blant annet kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter og soyabønner. Animalsk protein har gjennomgående bedre kvalitet enn vegetabilsk protein fordi de inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene mens mange vegetabilske proteiner mangler minst en av disse. For å få alle de essensielle aminosyrene gjennom et plantebasert kosthold må man ofte kombinere de ulike vegetabilske proteinene for å få en komplett profil. Et eksempel på vegetabilske kilder en kan kombinere for ett fullverdig protein er korn, ris, mais, bønner, erter, nøtter og linser. Vegetabilske kilder inneholder også mindre mengde protein enn animalske og en større mengde må til for å få dekket det daglige inntaket av protein. Grunnet dette er tilsetning av protein blitt populært blant veganere som kosttilskudd i tillegg til de som driver styrketrening og slanking.

At proteintilskudd er effektivt for å øke muskelmasse og styrke ble konkludert i en metastudie publisert i British Journal of Sports Medicine, som samlet resultater fra 49 ulike studier. Andre metaanalyser viser også at man får ekstra effekt på muskelbygging ved å fylle på mer proteiner enn det man inntar i et «normalt» kosthold.  

Så hvor mye rent protein bør du få i deg hver dag?

For en person som ikke er spesielt fysisk aktiv bør de få i seg omkring 1 til 1,2 gram rent protein hver dag per kilo «normalvekt» (BMI 23). For de som trener styrke sier gjeldende forskning at inntaket bør være mellom 1,4 og 2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag for å sikre optimal muskelvekst. Det er også anbefalt at proteininntaket spres jevnt utover dagen fordelt tre eller fire ganger.

Kilder:

https://nhi.no/kosthold/ernaring/protein/

https://forskning.no/trening-mat/bygger-proteinpulver-mer-muskler-enn-vanlig-mat/285797

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/

https://fedon.no/tema/proteiner/

 

Disse veganske og økologiske proteinpulverene selger vi på naturalis.no:

Erteprotein: Proteinpulver (rå protein) basert på erter. Erteprotein er blant de øverste planteproteinene på grunn av innholdet av essensielle aminosyrer, blant annet leucin, isoleucin, valin. I tillegg har den rikere på arginin enn mysepulver som er fremstilt av melkeprodukter. Opptaket av erteprotein av kroppen er veldig høy og i tillegg er erteprotein langsomt fordøyelig uten å være tungt fordøyelig, hvilket gjør at den fungerer godt til å undertrykke sultfølelsen. Vårt erteprotein består av så mye som opptil 80% protein og er ikke tilsatt søtningsmiddel.

Blandes i drikke, eller væskeholdig mat som suppe, frokostblandinger og havregryn med melk.

Risprotein: Risprotein er ett av de vegetabilske proteinkildene som kan brukes sammen med andre for å oppnå en fullstendig proteinprofil uten animalske kilder. Ris og erteprotein sammen utgjør en ganske lik proteinprofil som man får fra egg og melk men med redusert mulighet for allergi eller mageproblemer. Risprotein kan ha litt sterk smak noe som kan reduseres ved å blande inn erteprotein. Vårt risproteinpulver er laget av spiret brun ris. Det er fremstilt uten varmebehandling slik at alle næringsstoffene er intakte. Pulveret inneholder ikke gluten og er lett fordøyelig. Risprotein er et allergivennlig og vegansk alternativ til animalskprotein. Den er enklere å fordøye enn andre plantebaserte proteinpulver (som for eksempel soya) og er også en god, laktose- og kaseinfri erstatning for pulver av melkeprotein (myse). Velegnet for både vegetarianere og veganere.

Risprotein er et fint tilskudd til proteinfattige retter som for eksempel supper, brødbakst og grøt. Passer også fint som tilskudd i frukt- og grønnsaks smoothier. Risprotein har en noe bitter smak, mange foretrekker derfor å blande den med matvarer som kamuflerer smaken. Vårt erteprotein og hampprotein anbefales for de som ønsker en mer nøytral smak.

Chiaprotein: Proteinpulveret fra Chiafrø er et protein og fiberrikt pulver som fremstilles ved kaldpressing av chiafrø (chiaoljen fjernes). Pulveret inneholder naturlig alle de essensielle aminosyrene og er rik på antioksidanter, kostfiber, kalsium og Vitamin B1.

1-2 ts chiaprotein i smoothies eller frokostblandinger gir et fint proteintilskudd. Pulveret egner seg også godt i bakverk som for eksempel muffins.

Mandelprotein: Vårt økologiske mandelproteinpulver fra hele rå mandler. Først presses mandlene og oljen separeres. Det pressede produktet tørkes og proteinet separeres. Pulveret inneholder ca 50 % protein og kun 15.4 gram fett per 100g pulver. Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler.  Proteinpulveret er veldig lett for kroppen å fordøye, og er helt fri for gluten. 

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk.

Gresskarkjerneprotein: Vårt økologiske proteinpulver (rå protein) er utvunnet fra gresskarkjerner, og har et høyt innhold av protein (ca. 55 %). Det er et bra alternativ for de som ønsker et vegansk proteintilskudd. Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler.  Proteinpulveret er veldig lett for kroppen å fordøye, helt fri for gluten og har en fin nøtteaktig smak. 

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk. Kan også inkluderes i bakverk. Anbefalt daglig dosering: 15-25g.

Hamprotein: Dette proteinpulveret (rå protein) er utvunnet fra hampfrø, og har et høyt innhold av protein (ca. 48,5 %). Hampproteinpulver inneholder 20 aminosyrer inkludert de essensielle aminosyrene som kroppen trenger tilført fra kosten og regnes som ett av de mest komplette aminosyreprofilene blant de plantebaserte protein kildene. Hampprotein pulver er ett bra alternativ for de som ønsker ett vegansk proteintilskudd og en fin vegansk erstatning for mysepulver (whey pulver). Pulveret er rikt på vitaminer, enzymer og mineraler, og har et optimalt forhold mellom omega 6 og omega 3 fettsyrer. Det er lett fordøyelig og glutenfri.  

Blandes i drikke, eller mat med mye væske som f.eks frokostblandinger eller havregryn med melk.

Våre proteinmixer:

Proteinshake Kakao&Vanilje: 100% økologisk og vegansk proteinpulver. Blanding av risprotein, kakaopulver, kokosnøttsukker og vaniljepulver. Inneholder 62% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Banan&Kokosnøtt: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, kakao, kokosnøttsukker og vaniljepulver. Inneholder 62% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Jordbær&Kokosnøtt: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, mandelprotein, kokosnøttsukker, jordbærpulver og kokosnøttpulver. Inneholder 50% protein og alle de essensielle aminosyrene. Smakstilsatt med økologiske plantebaserte ingredienser uten kunstig farge eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinshake Supermix: 100% økologisk, vegansk og glutenfritt proteinpulver. Blanding av risprotein, erteprotein, hampprotein og mandelprotein. Inneholder 70% protein og alle de essensielle aminosyrene. Inneholder ikke kunstige farger eller smakstilsetninger.

Bland to spiseskjeer i vann eller melk. Rør godt ut. Kan også blandes i frokostblandinger eller med frukt i en smoothie.

Proteinmix: Økologisk pulverblanding som består av 30% hampprotein, 30% chiaprotein, 30% gresskarkjerneprotein og 10% kakaopulver. Inneholder ca 43% protein og har en mild smak.

Blandes i drikker, smoothies eller for eksempel i frokostblandinger.

 

Proteinpulver Kakao: Vår økologiske og veganske proteinblanding laget av plantebaserte proteiner. Inneholder 57% protein og er laget av rene naturlige ingredienser. Ingen kunstige farger, søtningsstoffer, bindemiddel eller fyllstoff. Laget av høykvalitets erte og hampprotein sammen med lucumapulver. Økologisk kakao fra Sør Amerika.

Proteinpulver Naturlig: Vår økologiske og veganske proteinblanding  laget av plantebaserte proteiner. Inneholder 69,5% protein og er lage av rene naturlige ingredienser. Ingen kunstige farger, søtningsstoffer, bindemiddel eller fyllstoff. Laget av høykvalitets erte og hampprotein sammen med lucumapulver.

Tilsett inntil 35g pulver i melk, juice eller i en smoothie.

Du finner hele utvalget HER

Maca for økt overskudd

02. juli 2020

Maca er en rotgrønnsak som likner litt på reddik i utseendet og som har blitt brukt i Peru i over 2000 år. Den vokser og dyrkes i Andesfjellene i Peru hvor den blir ofte utsatt for sterk sollys, kraftig vind og til tider frost. Den finnes i tre typer: Gul, sort og rød, hvorav gul den mest brukte som kosttilskudd. Smaken av vårt macapulver er ganske nøytral med en anelse av karamell.  Maca er også kjent under navnet Peruviansk ingefær på grunn av at maca og ingefær har liknende egenskaper. Forskjellen er at maca er et adaptogen, som øker kroppens evne til å tilpasse seg stress, og utøver en normaliserende effekt på kroppens funksjoner. Den brukes til å styrke immunforsvaret og gi overskudd. Rotgrønnsaken inneholder også fytosterolersom som bidrar til å senke kroppens kolesterolnivå. Maca er rik på kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel og jern i tillegg til mye protein og fiber. Maca inneholder også spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, og vitamin B1, B2, B12, C og E. Roten inneholder nesten 20 forskjellige aminosyrer, inkludert 7 essensielle. Maca sies også å kunne øke sexlyst, fertilitet samt kunne redusere symptomer på overgangsalderen hos kvinner.

Bland en ½ til 2 teskjeer macapulver i vann eller annen væske. Begynn gjerne med en ½ teskje slik at kroppen venner seg til den nye matvaren, og øk så etter hvert opp til 2 teskjeer per dag. Rør godt ut. Brukes i smoothie, te, yoghurt, shaker og juice. Kan også brukes i pannekaker, bakst og energibarer.

 

Grønn Smoothie  (2 porsjoner)

3 dl. fersk ananas

3 dl fersk/frossen spinat

1 banan

½ avokado

2 ts peanøttsmør (lag kalorifattig peanøttsmør selv. Se oppskrift her)

2 ts Macapulver

3 kopper vann

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene oppi en blender og miks frem til ønsket konsistens. Ønsker du en tynnere/tykkere konsistens kan du tilpasse med vannmengden. Denne oppskriften er beregnet til 2 porsjoner.

Økologisk Maca fåes kjøpt HER

Mel av nøtter - høyt innhold protein og fiber

02. juli 2020

Siktet hvetemel er det melet som oftest blir brukt i Norge.  Glutenproteinet gjør at deig hever lett og gir lette og luftige bakverk. Hvetemelet inneholder ganske mange raske karbohydrater noe vi har blitt mer klar over med tiden og det er blitt mer søkelys på andre sunnere type mel og fullkornsprodukter. Andre typer mel som havre, bygg og rug brukes oftere, men har ikke de samme heveegenskapene som hvete. Mindre kjent er kanskje andre meltyper som Kokosnøttmel, Valnøttmel, Hasselnøttmel og Peanøttmel. Disse har ikke heveegenskaper for seg selv, men kan brukes til å erstatte deler av hvetemelet i en oppskrift for å tilsette fiber, mineraler, vitaminer og protein. Kokosmel for eksempel kan brukes i søtere bakst som del erstatning for hvetemel. Erstatt deler av melet i en oppskrift med mel laget av nøtter for å gi baksten en fin nøtteaktig smak. Bruk Peanøttmel som panering i stedet for hvetemel. Ikke bare er det sunnere, men gir kjøtt og fisk en nøtteaktig smak. Lag dine egne hjemmelagede knekkebrød eller kanskje en deilig porsjon glutenfrie brownies. Husk at disse meltypene er glutenfrie og har ikke heveegenskaper alene.

Kokosnøttmel

Økologisk fettredusert mel fra kokosnøttkjøtt. Kokosnøttkjøttet males og tørkes på lav temperatur, noe som fjerner deler av fettet. God kilde for tilskudd av mer protein og inneholder 40% fiber.  Denne meltypen blir mye brukt i «proteinbakst» og man kan erstatte opptil 25% av hvetemelet i tradisjonelle bakeoppskrifter med kokosmel for å redusere inntaket av kalorier og karbohydrater og samtidig få ett godt fiberinnskudd. Melet har en naturlig søtlig smak som gjør at man kan kutte litt ned på søtningen i baksten. Er også velegnet som naturlig fortyknings og bindemiddel i sauser. En god glutenfri erstatning i bla sauser i stedet for mel med gluten. Kan også brukes som erstatter for andre glutenfrie oppskrifter, men det anbefales å bruke kokosmel i kombinasjon med andre meltyper for best mulig resultat. Vær obs på at kokosmel er spesielt fiberrikt og suger derfor til seg mer væske enn andre meltyper. Derfor kan du redusere mengden kokosmel til ca. 1/3 av det som er oppgitt av annet mel og det er mulig at man må tilsette ekstra væske. Det er også anbefalt å tilsette ett egg pr 30 gr kokosmel i bakverk hvor det brukes en stor andel kokosmel.

 

Kokosvafler (ca 8 plater)

2 egg

1 boks (400 ml) kokosmelk, lett

2-2,3 dl glutenfritt mel

2 ss kokosmel

4 ss sukrin

1/2 ts vaniljepulver

1 ts kardemomme

1/2 ts bakepulver

4 ss kokosolje eller annen olje

Smør/margarin/olje til steking

Visp sammen egg, kokosmelk og sukrin, deretter krydder og så mel, bakepulver og olje.

La røra svelle litt før du steiker vaflene.

 

Kokosgrøt

2 egg

1 dl kokosmelk

1 ss revet kokos

1 ss kokosmel

1 ts kanel

1/2 ts vaniljepulver

25 g meierismør (evt kan du bruke kokosolje)

Ha eggene i kasserollen sammen med kokosmelken og bland godt sammen. Tilsett resten og kok på svak varme til du får ønsket tykkelse på grøten. Det er viktig at du rører godt under hele koketiden. Pass på at den ikke blir for tykk. Blir den for tykk kan den eventuelt spises med litt ekstra kokosmelk.

Peanøttmel:

Økologisk glutenfritt mel som fremstilles etter at oljen er trukket ut. Inneholder 49% fiber og B- og E-vitaminer, sink og magnesium. Har en svak smak av nøtter som gjør den velegnet som smaktilsetning i bakevarer, vafler og smoothies. Kan også brukes i supper, sauser og til panering av kjøtt og fisk.

Kalorifattig peanøttsmør:

Med peanøttmel kan du enkelt lage ditt eget peanøttsmør med mye mindre kalorier enn i vanlig peanøttsmør. For å lage 50 g peanøttsmør gjør du følgende:

Bland 20 g mel med ca 0,3 dl vann og rør godt, (juster med mel eller vann til ønsket konsistens). Smak til med ca 1-2 ts Sukrin Gold og en klype salt.

Denne porsjonen (50 g) gir ca 82 kalorier, 2,4 g fett, 4 g karbohydrat og 10 g protein.

 

Peanøttvafler med mandler (4 stk)

30 gram malte mandler

20 gram peanøttmel

1 ss seter rømme

1 ts bakepulver

1 ts Fiber Husk

1 ss sukrin melis (eller annen søtnig)

1 ss Fibersirup clear /gold

3 stk egg

1 liten klype salt

Visp sammen ingrediensene og la røren stå å svelle litt. Røren skal være litt tykk, men rennende.

Smør vaffeljernet og stek vaflene til de blir gylne.

Server med rømme, krem og syltetøy. Min personlige favoritt til peanøtt vafler er brunost.

Peanøttmelet kan erstattes med bla kokosmel eller hasselnøttmel for en annen smak.

 

Valnøttmel:

Økologisk mel som fremstilles etter at oljen er trukket ut og har ett høyt innhold av protein. Nøtteaktig smak som gjør den til en flott tilsetning i blant annet bakevarer og lignende. Rik på fiber, mineraler og protein. Kan brukes til å erstatte opptil 20% av melet i en oppskrift for å tilsette fiber og protein.

 

Knekkebrød

1 dl linfrø el. chiafrø - hvis du vil ha knuste linfrø, knus dem rett før bruk

1 dl gresskarkjerner

2 dl sesamfrø

2,5 dl solsikkekjerner

2 dl valnøttmel

2 ss. fiberhusk

En god klype mineralsalt - himalaya eller havsalt

Urter om ønskelig (f.eks. timian og/eller oregano)

5,5 dl vann - kan bruke kullsyrevann for å få dem ekstra sprø

For ekstra smak, kan du blande i f.eks. soltørkede tomater eller oliven

Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre i en bolle. Hell i vannet og la stå og svelle en liten stund (max et minutt – røra skal være ganske rennende så den er lett å spre på brettet)

Fordel over to stekebrett med bakepapir – bruk stekespade, det er lettest. Prøv å få det ganske tynt og jevnt

Strø maldonsalt på toppen for mer smak. Anbefales spesielt hvis de skal spises uten pålegg.

Stekes ved 160 grader i ca. 1 time på varmluft. Begge brettene på en gang - midt i og nederst i ovnen

Tas ut etter 25-30 min for å rutes opp. Dette er enklest med et pizzahjul. Bytt plass på brettene i ovnen

Etter 25-30 min. til – ta ut, del dem opp og snu dem

Hvis nødvendig, sett inn ekstra 5-10 min for å få dem sprøere.

Steketid kan variere etter hvor tynt og jevnt røra er spredt

Holder seg best i en metallboks (kakeboks) eller papirpose

Hasselnøttmel:

Økologisk mel av hasselnøtter som fremstilles etter at oljen er trukket ut. Høyt innhold av protein (41%). Produktet har en svak nøtteaktig smak som gjør det velegnet som smakstilsetning i bakevarer, vafler og lignende. Erstatt 20% av melet du normalt bruker med hasselnøttmel for et høyere fiber og proteininnhold. Passer også fint som smakstilsetning i smoothies

Inneholder: 100% pulver av hasselnøtter. Rikt på vitaminer, mineraler, fiber og protein.

 

Glutenfri Brownies

2 dl hasselnøttmel

1/4 teskje xantangum  (for å gjøre blandingen klebrig slik som den ville blitt med gluten)

230 gr usaltet smør

0,75 dl hvitt sukker

0,75 dl brunt sukker

klype salt

3 egg

1 teskje vanilje

230 gr mørk sjokolade

 

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en middels stor langpanne.

Bland sammen hasselnøttmel og xantan gum.

Visp smøret i kjøkkenmaskin til det er hvitt.

Bland i sukker til røren er luftig, i ca 5 minutter i kjøkkenmaskinen.

Ta i salt, egg og vanilje og bland godt.

Bland i avkjølt og smeltet sjokolade.

Bland forsiktig inn de tørre ingrediensene for hånd.

Spre ut i pannen.

Bak i ovnen i 25-30 minutter.

Kjøl ned.

Dersom du ønsker å prøve en av våre nøttemel finner du disse HER

Zinobel Organic Boost - Dansk hudpleie

29. juni 2020

Zinobel Organic Boost ble startet i 2011 av Joan Arler som tidligere har jobbet med å markedsføre og lansere merket Blue Hors. Inspirasjonen kom etter at Joan Arler så ett program på tv om alle de skadelige stoffene i kosmetikk og hudpleie. Kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer som b.l.a kan reduserer fruktbarhet uten at dette er dokumentert eller forbudt. Deretter begynte hun å studere hudpleie og hudpleieprodukter og bygde videre på kunnskap hun allerede hadde fra Blue Hors.

Etter hvert begynte hun å produsere hjemmelagede kremer med den hensikt å skape noe som inneholdt minst mulig skadelige stoffer for menneske og miljø som samtidig hadde god effekt og kunne forebygge og bekjempe rynker. Etter oppmuntring fra venner og bekjente kontaktet hun en produsent og begynte produksjon for alvor. Utvikling og produksjon foregår nå i danske laboratorium som opprettholder internasjonal GMP standard og har flere miljøsertifiseringer. Filosofien bak Zinobel er økologiske, rene produkter og veganske ingredienser uten skadelige stoffer og med høy konsentrasjon av aktive ingredienser som fukter, beskytter og tillater huden å regenerere. I tillegg prøver Zinobel å unngå å bruke stoffer som er under mistanke for skadelig effekt selv om de skadelige effektene ennå ikke er blitt dokumentert. Zinobel Organic Boost hudpleie inneholder ikke fargestoffer, parabener, GMO, mineraloljer, animalske ingredienser, duftstoffer og en rekke andre uønskede stoffer. Serien er spesielt egnet for følsom, tørr, moden og problematisk hud og for personer med spesielle behov.

Zinobel Organic Boost er ikke testet på dyr og bruker heller ikke tester fra dyreforsøk utenfor EU. Hudpleie serien er oversiktlig med kun ett lite utvalg av kremer, serum, oljer og cleanser. Inneholder meget høy andel aktive stoffer, fra ca 60% til 100%. Planteinnhold ligger på ca. 86% til 100% og serien inneholder også en høy andel med dokumenterte celleregenererende/rynkehemmende ingredienser.

Zinobel Organic Boost var nominert til Danish Beauty Award i 2012,2013 og 2014. Zinobel`s grunnlegger Joan Arler var også nominert til «Årets Ildsjel» i 2014.

Produktene finner du HER

Naturlig C-Vitamin

18. juni 2020

Vitamin C er blant de mest kjente antioksidantene og har flere viktige roller i kroppen. Blant annet opprettholder den kroppens immunforsvar, reduserer tretthet og utmattelse og opprettholde normal funksjon i nervesystemet. I tillegg hjelper C vitamin til med å øke opptaket av jern.

Vitamin C er vannløselig, så kroppen kan verken produsere eller lagre Vitamin C over lenger tid. Forskning viser også at de sjokkdosene av Vitamin C vi har en tendens til å ty til i vintersesongen eller når vi kjenner en forkjølelse er på vei har liten til ingen effekt.

Ett kosttilskudd i form av piller gir enkelt C vitamin men ikke de andre nyttige antioksidantene, mineralene, aminosyrene som frukter, bær og grønnsaker inneholder. Ett kosttilskudd bør derfor ikke erstatte ett variert kosthold. I pulver form er vannet fjernet og inneholder dermed mer C Vitamin pr gram enn ferskvaren og kan enkelt tilsettes blant annet frokostblandinger, smoothie, grøt, youghurt og til og med is. Ett jevnt og daglig inntak av Vitamin C er anbefalt gjerne samtidig med mat som inneholder jern.

Vi har pulver av flere av de mest C-Vitaminrike plantene vi kjenner til. Under er en kort beskrivelse av disse:

Camu Camu Pulver: Camu Camu bær kommer fra en busk som vokser i myr eller oversvømte områder i Peru og Brasil. Bærene som er på størrelse med sitroner likner litt på kirsebær. På grunn av den sure litt stramme smaken blir Camu Camu ofte malt til pulver som lett kan blandes inn i annen mat og drikke.

Bærene viser seg å være en av de rikeste kildene på C-Vitamin vi kjenner til. Opptil 60 ganger mer enn en appelsin! Camu Camu er også rik på antioksidanter, mineraler og aminosyrer som bidrar til å øke både fysisk og psykisk helse, styrke immunforsvaret og redusere betennelser.

I vårt Piura Camu Camu pulver er bærene skånsomt tørket på lav temperatur for a bevare næringsstoffene når bæret blir omgjort til pulver.

Nypepulver: Nyper er frukten til villrosen og har lenge blitt brukt som ingrediens i mat og tradisjonell medisin. De har ett høyt innhold av C vitamin. I tillegg inneholder den også betakaroten og en rekke andre vitaminer og mineraler. Da spesielt kalsium, kalium, pektiner og vitamin e. Nyper har også vist seg å ha en lindrende effekt på leddgikt og slitasjegikt.

Amla: Også kjent som Indisk stikkelsbær og Indian Gooseberry er en type stikkelsbær som vokser i Himalaya. I tradisjonell Ajurvedisk medisin har den blitt benyttet som styrkemiddel, foryngende middel, mot aldersrelaterte plager og mot infeksjoner. Smaken har blitt beskrevet som en blanding av bitter, søt, sur og «stikkende». De inneholder mer enn 20 ganger mer C Vitamin enn appelsin og regnes som en av naturens kraftigste antioksidanter. Den er også kjent som ungdomsfrukten siden den inneholder næringsstoffer som bidrar til å styrke bindevevet, hår, negler, tenner og hud. Den har også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Acerola: Tropisk frukt fra Sør-Amerika. I tradisjonell medisin har den blitt brukt til å kurere diverse plager som hoste, forkjølelse og diare. Acerola har også blitt brukt for fordøyelsesproblemer og i hudkremer for å fremme hudens elastisitet. Den er den nest rikeste naturlige kilden til C Vitamin, bare slått av Camu Camu. I tillegg til C Vitamin inneholder Acerola blant annet jern, kalsium, vitamin B3, B1 og B3.

Her finner du disse produktene på naturalis.no: LINK