naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg

Ayurvedisk tradisjon

20. august 2020

Ayurveda er en urtemedisintradisjon i India og omkringliggende områder. Den er også kjent som «læren om livet» oversatt fra sanskrit. Tradisjonen ble utviklet for omlag 5000 år siden i Himalayas grenseområder og anses som verdens eldste helhetlig helbredelsessystem (enda eldre enn kinesisk medisin). Ayurveda betyr liv og viten eller vitenskap. Ayurvedisk medisin er ikke bare ett medisinsk system, men omfatter vitenskap, religion og filosofi. I starten var det bare en filosofisk basis for åndelige og religiøse disipler, men siden den også omfattet medisinsk kunnskap så spredde den seg til alle lag av befolkningen. Ayurvedisk medisin er opptatt av hele mennesket både fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig. Kunnskapen om Ayurvedisk medisin er gitt videre muntlig fra lærer til elev for så å bli skrevet ned på sanskrit i verseform i bøkene Vedaene som er datert til omkring år 1500 f.v.t. Disse tekstene er ikke bare medisinske, men også historiske og religiøse og sammen dannet de grunnlaget for den indiske kulturen. Oldtidens India hadde høyt utviklet hygiene og medisin. Historiske kilder forteller om sykehus, utvikling av plastisk kirurgi og offentlig næringsmiddelkontroll i århundrene før Kristus. Det aller første Ayurvediske medisinske fakultet ble grunnlagt omkring 600 f.Kr. På 1900 tallet ble Ayurvedisk medisin avfeid av engelskmennene som var den mest dominerende kolonimakten i India, og de stengte alle Ayurvediske medisinske fakulteter og forbød praktisering. Ayurvedisk medisin trakk seg tilbake til templene og i landsbyene der den fortsatt ble i praktisert i det skjulte, og da India ble selvstendig i 1947 ble den igjen ett gyldig medisinsk system. Ayurvedisk medisin er et offisielt godkjent medisinsk system både i India og Siri Lanka. I India er det ett av fire likeverdige medisinske systemer og finansieres delvis av det offentlige. I nyere tid har medisinske forskere i Vesten og Japan gitt denne formen for medisinsk praksis oppmerksomhet. WHO har også besluttet å støtte dens utbredelse i utviklingsland. Kanskje like mye for den medisinske vitenskapen som dens praktiske retningslinjer for livsførsel som omfatter alle aspekter i en daglig tilværelse.

Fortsett å lese

Hamp

17. august 2020

Hamp er en plante i hampfamilien. Planten er en ettårig art som blir opptil 2-3 m høy. Hamp stammer opprinnelig fra Asia, der den har blitt dyrket som tekstilplante siden oldtiden. Hamp var lenge en veldig viktig plante grunnet dens allsidighet og at den kunne dyrkes i nesten hvilket som helst klima og jordsmonn. Planten ble brukt til tau, tekstiler, plastikk, lampeolje, maling, olje, mat og narkotika. Den sterke blanke fiberen laget av hamp tåler mugg, varme, insekter og blir ikke skadet av lys. Man regner faktisk med at det aller første vevde plagget var laget av hamp. Grunnen til at hamp er så omstridt er at den kommer fra samme familie som cannabis som inneholder nok THC til å fremkalle narkotiske midler. Hamp som ofte også blir kalt den industrielle versjonen av planten i familien inneholder derimot veldig lite THC og ikke nok til å bli regnet som en narkotisk plante. Grunnet slektskapet og dens utseendemessige likhet med dens potente fetter har hamp lenge blitt uglesett og i 1950 fikk flere land forbud mot dyrkning og produksjon av hampprodukter. I nyere tid har man igjen fått opp øynene for plantens mange gunstige egenskaper og mer kunnskap om dens ernæringsmessige fordeler. Planten er hardfør, krever ikke mye vann og er meget resistent mot skadedyr noe som gjør den til en plante som er gunstig for økologisk dyrking. I tillegg har hamp et veldig høyt innhold av fiber, faktisk mer enn noen annen plante som brukes for fiberproduksjon i dag. I noen tilfeller kan også fiber laget av hamp være en mer naturvennlig løsning en plastikk. I dag er planten lov å dyrke i EU, men fremdeles forbudt i Norge selv om produkter av hamp er lovlig å selge så lenge de ikke inneholder noe THC.  Ernæringsmessig regnes hamp som en av de mest næringsrike og komplette matvarekildene i verden. Hampfrøene har ett høyt innhold av omega 3 og omega 6. I tillegg inneholder de alle de 20 aminosyrene inkludert de essensielle og regnes derfor som en komplett proteinkilde. På grunn av sin ernæringsmessige profil selges hamp som flere forskjellige produkter, blant annet som frø, olje og pulver. Glutenfri og populær blant veganere grunnet dens komplette aminosyreprofil og at den er lettere fordøyelig enn soyabønner. Ingen av våre hampprodukter inneholder THC.

Fortsett å lese

Søtningsmidler

11. august 2020

Sukker blir fremstilt av sukkerrør eller sukkerbeter og omtales gjerne som tomme kalorier fordi sukker gir energi, uten å inneholde andre næringsstoffer. Sukker er raske karbohydrater som gir en rask blodsukkerstigning. I dag er vi klar over helseulempene ved for mye sukker, men det som kanskje er mindre kjent er at det ikke er så store forskjeller mellom tilsatt og ikke-tilsatt sukker i matvarer. Forskning har vist at kroppen vår ikke behandler disse to forskjellig med tanke på forbrenningen. Forskjellen er at i motsetning til tilsatt sukker så har matvarer med naturlig sukkerinnhold også andre viktige næringsstoffer. For å redusere sukkerforbruket erstatter mange sukker med søtningsmidler uten kalorier. Forskning har vist at kunstig søtstoff selv om de er kalorifattige ved for høyt bruk kan gi samme effekt som hvitt sukker ved at disse stoffene påvirker forbrenningen og tarmfloraen. Nyere forskning har indikert at kunstig søtstoff faktisk kan føre til glukoseintoleranse som kan føre til diabetes, økt risiko for hjerte- og kar sykdommer samt overvekt. I tillegg indikerer forskning at kalorifattige kunstige søtningsmiddel ikke fører til den samme dopaminstimuleringen som sukker og kan dermed føre til overspising ved at man trenger mer for å få den samme effekten. Selv om kunstig søtstoff blir godt forsket på før det kommer ut i markedet, har man ikke noe fasitsvar på langtidseffekten siden kunstig søtstoff er ett relativt nytt konsept. Løsningen for mange har da vært ett balansert kosthold og å kutte ut å tilsette sukker der man kan og i stedet rette seg mot naturlige kilder for søtning. Blant annet finnes det flere naturlige søtninger som inneholder mindre kalorier enn sukker eller som har en lav glykemisk indeks som da ikke fører til den bratte stigningen i blodsukkernivået. Enkelte naturlige søtningsmilder inneholder også fiber som har en positiv virkning på glykemisk indeks, samt gunstige fordeler for fordøyelsen. I tillegg inneholder naturlige søtningsstoffer andre viktige næringsstoffer noe som rent sukker og enkelte kunstige søtningsmidler mangler. Eksempelvis kan man bruke pulver av frukt for søtning der man tidligere brukte sukker i for eksempel i smoothies, frokostblandinger, kakefyll og saus. Eller agavenektar i teen for en litt søtere smak. Mulighetene er mange og med dagens fokus på sukkerinnhold finnes det oppskrifter på nett med alternativer til hvitt sukker, for eksempel kokosnøttsukker eller Muscovadosukker.

Fortsett å lese

Bærpulver - naturlig vitamintilskudd

18. juli 2020

Bær er en utmerket kilde til en rekke antioksidanter, flere vitaminer, kostfiber og mineraler. Våre bærpulver er 100% økologisk og ikke tilsatt noen andre stoffer. Våre leverandører bruker skånsomme prosesser i produksjonen for å holde næringsprofilen intakt. Vårt pulver er rett og slett lik de friske bærene, men i mye mer konsentrert form. Det tar faktisk 10 kilo blåbær, solbær, tranebær eller jordbær for å lage 1 kilo pulver. For å få ett kilo Acai pulver trenger man faktisk så mye som 20 kilo bær! Tilsett pulveret i vann, smoothie, yoghurt, juice eller dryss det ganske så enkelt over frokostblandingen.

Fortsett å lese

Numi te – 100% naturlig

10. juli 2020

Numi ble dannet av bror og søster Ahmed og Reem Rahim i 1999, California. Ahmed hadde allerede eid og drevet flere tehus i utlandet mens søsteren Reem hadde studert kunst i California. Etter å ha observert konkurrerende teselskap og hvor lite deres varer skilte seg fra hverandre i kvalitet, konsistens og utvalg, dannet de Numi te på et lite lager i California. Deres ønske var å skape ett teselskap basert på kvalitet, Fair Trade og naturlige ingredienser med kvalitet. Deres te skulle være basert på teen de drakk i barndommen som var høstet og prosessert på tradisjonelt vis. De ønsket å støtte og bygge opp farmer via Fair Trade og dermed også bygge opp samfunnet rundt dem med å støtte økologiske metoder, natur, helse, kunst og utdanning. Numi er nå ett ledende merke av Fair Trade te. Mer enn halvparten av deres blandinger og 80% av ingrediensene har Fair Trade merket som garanterer at dyrkere og gårdsarbeidere får betalt rettferdig lønn. I tillegg blir det gitt ekstra penger på toppen av salgsprisen kalt Fair Trade Premium som arbeiderene selv kan investere der de vil for å øke drift, helse, beskytte miljøet og til utdannelse. I samarbeid med andre parter som ikke er Fair Trade merket bygger de direkte samarbeid med gårder for å sikre ikke bare kvaliteten på produktet, men også for å sikre rettferdig behandling av arbeiderne og samfunnene. Deres hovedprioritet er å bare kjøpe fra leverandører som har de samme etiske prinsippene angående arbeidere, samfunn og miljø som Numi.

Fortsett å lese