naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Våre proteinpulver

Våre proteinpulver

10. mars 2013

[]

Mange liker å ta et proteintilskudd, og er usikker på hvilke de skal velge. Vi har flere typer proteintilskudd, bl.a. hampprotein (pulver) og erteprotein (pulver). Begge er vegetabilske. Under er en liten oversikt over egenskapene til disse. 

Proteinpulver av hamp

Dette proteinpulveret er utvunnet fra hampfrø, og har et høyt innhold av protein (ca. 48,5 %). Det er et bra alternativ for de som ønsker et vegansk proteintilskudd. Pulveret er også rikt på vitaminer, enzymer og mineraler, og har et optimalt forhold mellom omega 6 og omega 3 fettsyrer. Proteinpulveret er veldig lett for kroppen å fordøye, og er helt fri for gluten. 

Aminosyreprofilen til hampfrø kommer veldig godt ut sammenlignet med andre vanligere kilder til protein slik som kjøtt, melk og soya. Hampprotein inneholder alle de 21 aminosyrene, inkludert alle de essensielle (de vi trenger tilført fra kosten). Proteinkilder regnes som komplette når de inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger i tilstrekkelige mengder og forhold for å dekke kroppens behov. Derfor er hampproteinpulver lurt å ta som en god forsikring dersom man er usikker på om om man får dekket behovet sitt for proteiner gjennom kostholdet. 

Proteinpulver av erter

Dette proteinpulveret er lett fordøyelig, og inneholder hele 82 % protein.

De essensielle aminosyrene (som vi trenger tilført fra kosten) er disse: Fenylalanin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan,Valin og Histidin 

Av disse så er erteprotein spesielt rik på Isoleucin, Leucin og Valin. I tillegg inneholder erteprotein mer en de fleste andre proteinpulver av den ikke essensielle aminosyren Arginin. 

Erteproteinet inneholder litt mindre mengder Metionin, Lysin og Treonin. Dersom man trener hardt kan det være lurt å være bevisst på å spise matvarer som inneholder disse for å komplettere slik at du får nok av alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. 

Gode kilder for Metionin er f.eks: Havre og ris

Gode kilder for Lysin er f.eks: Kjøtt og kasein (cottage cheese/kesam) 

Gode kilder for Treonin er f.eks: Kylling, kjøtt, fisk, linser og sesamfrø.