naturalis.no 0Vis handlevognViser handlevogn
Blogg > Våre naturlige søtningsmidler

Våre naturlige søtningsmidler

11. juni 2013

I dette innlegget presenterer vi våre søtningsmidler som kan være gode alternativer til vanlig hvitt sukker (rørsukker). Rørsukker har veldig høy glykemisk indeks, og bortsett fra ren energi tilfører dette sukkeret ingen næringsstoffer. Det kan derfor være ønskelig å bytte ut rørsukkeret med søtningsmidler som også inneholder verdifulle stoffer, samtidig som de gir god søtsmak uten store svingninger i blodsukkeret. Alle våre naturlige søtningsmidler er sertfisert organic.

Rå agavenektar

Agavenektar (også kjent som agavesirup) er et søtningsmiddel utvunnet fra agave, en kaktuslignende plante som vokser i Mexico. Nektaren presses fra kjernen av planten. Agavenektar er søtere enn honning, men litt mer tyntflytende. Agavenektar består i hovedsak av fruktose og glukose. Agavenektar har lavere glykemisk indeks enn de fleste andre naturlige søtstoffer. Derfor er agavenektar et svært godt valg for folk som er følsomme for sukker, og ønsker å begrense svingninger i blodsukkeret. Nektaren har en søt og nøytral smak som gjør at den er velegnet som søtningsmiddel i de fleste sammenhenger.

Yaconrotpulver

Yacon er en plante fra Andes-regionen. Det dyrkes p.g.a. av den skarpe og sødmefylte roten som smaker som en krysning mellom eple og vannmelon. Søtsmaken til roten kommer fra inulin, som er et næringsstoff menneskekroppen ikke klarer å ta til seg. Yaconrot som søtningsmiddel bidrar derfor til at man får i seg færre kalorier enn ved inntak av mange andre søtningsmidler. Yaconpulver kan erstatte søtningsmidler i de fleste oppskrifter og retter. Smaken er noe mindre søt enn vanlig sukker.

Rå yaconsirup

Yaconsirupen presses ut av yaconroten. Søtsmaken til roten kommer fra inulin, som er et næringsstoff menneskekroppen ikke klarer å ta til seg. Yaconsirup som søtningsmiddel bidrar derfor til at man får i seg færre kalorier enn ved inntak av mange andre søtningsmidler. Sirupen har lav glykemisk indeks. Yaconsirup kan erstatte andre søtningsmidler i de fleste oppskrifter og retter. Velegnet til baking og i hjemmelaget sjokolade. Smaken er noe mindre søt enn vanlig sukker.

Lucumapulver

Lucuma er en subtropisk frukt som vokser i høyder mellom 1000-2400 meter hovedsakelig i Peru. Mange synes smaken minner om en svak blanding av vanilje og karamell.  Frukten er svært næringsrik, har høye nivåer av karoten, vitamin B3, karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler (for eksempel jern). Pulveret laget av rå lucuma brukes ofte som et naturlig søtningsmiddel, og brukes av mange i desserter og smoothies. Lucuma er en populær smakstilsetning i iskrem i mange land. Den er velegnet som erstatning for andre søtningsmiddel i de fleste oppskrifter.

Vaniljepulver

Dette er et naturprodukt og består kun av frukten fra vaniljeorkidéen, som vi ofte bare kaller vanilje. Frukten har et grønt skall som inneholder vaniljebønner. Vaniljepulver lages ved å male hele tørkede vaniljebønner. En av fordelene med ekte vaniljepulver er det kan tilføres varme væsker og vaniljesmaken vil ikke fordampe som den kan gjøre med ekstrakter. De fleste vaniljeproduktene i butikken inneholder ikke vanilje, men vanillin som er kunstig fremstilt vaniljearoma. Vanilje er en vanlig smakstilsetning i sjokolade, kaker, iskrem og andre desserter. Pulveret er svært aromatisk så selv relativt små mengder gir en god vaniljesmak på maten.